Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
15.08.2023 06:22:29, aktualizováno 06:22:34

Počasí: Bouřky z tepla na západě a jihozápadě Čech. Největším nebezpečím budou kroupy a přívalový déšť.

Situace:

Nad střední Evropou se nadále udržuje zvlněné frontální rozhraní

Podrobnější informace:

Většina modelů se shoduje na pásu poměrně vysoké instability (až 3000 j/kg) přes východní partie Německa a podél hranice z Českou republikou. Momentálně se pásmo silných bouřek nachází v západním Německu. Tyto ranní bouřky budou hrát roli v rozvoji další konvekce nad Německem.

Dynamická podpora:

Výraznější se předpokládá nad Německem, kde střih DLS (0-6 km) do 20 m/s. Podpora helicity kolísající v rozmezí 80 do 150 m2/s2. To ale v kombinaci s velmi vysokou labilitou prostředí a předpokládanými nižšími LCL (lifting condensation level - základny bouřek), bude vytvářet vhodné podmínky pro rozvoj supercel (zejména v Německu). Tyto supercely, mohou být doprovázené velmi silným krupobitím o velikosti kolem 5 cm a hlavně extrémními přívalovými srážkami. 

Západ a jihozápad ČR:

Není možné přesně předpovědět rozvoj pulzních bouřek, ale většina modelů se shoduje na jejich rozvoji už dopoledne a v první polovině odpoledne. Týká se to zejména oblasti Šumavy. S bouřkami na pomezí ČR, Německa a Rakouska počítá 90% všech výstupů. Dále už jsou ve hře jen dva scénáře.

První počítá s minimální iniciací bouřek nad ČR a vytvořením pásma silných bouřek, které by prošlo severozápadně od našich hranic Německem jako systém velmi silných bouřek. Těmto večerním bouřkám (systému) budou předcházet roztroušené supercely v řádu jednotek, nebo jedna výrazná.

Další výstupy vykreslují výraznější bouřkovou iniciaci v pásu táhnoucím se od jihu Čech přes západní hranici + systém v Německu (tak jak popisuje varianta číslo jedna). Vzhledem ke slabší dynamické podpoře nad území ČR, budou jakékoliv bouřky nebezpečné hlavně přívalovými srážkami (bouřka bude „stát na místě“). Což může způsobit lokální bleskové povodně a v případě výraznějších bouřek i velké kroupy (kolem 5 cm). 

Splitting a silné krupobití:

Největším nebezpečím budou supercely iniciované splittingem (rozdělováním), tak, jako tomu bylo již včera (14. 8.2023). Bohužel není v možnostech žádného modelu ani meteorologa, aby dokázal určit, kde dojde k takovému „rozdělení“ buněk. Pro obyčejné lidi platí sledovat oficiální výstrahy meteorologů a radar. Pokud se na radaru buňka jeví jakoby se "rozdvojila“ a směřuje doprava od směru proudění (Tedy například při postupu od jihozápadu se silnější jádro začne odklánět mírně k jihovýchodu),  pak to může poukazovat na to, že sílící "odštěpená" bouřka je supercelární povahy. V takových bouřkách budou největším nebezpečím již zmíněné kroupy.

Všechna tato varování se týkají zejména západních partií ČR. K večeru by se pásmo bouřek mělo přesouvat k severovýchodu a na své cestě slábnout. Další podrobnosti o večerním vývoji bouřek přinesu (pokud to bude nutné) ve formě aktualizace této předpovědi, tedy formou tzv. nowcastingu.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty