Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.08.2023 06:00:00

Meteorologické radary sítě ČHMÚ

Meteorologický radar - zobrazení srážek

Meteorologický radar je zařízení, které detekuje významnou srážkovou oblačnost. Slouží pro okamžitý odhad srážek přibližně do 200 km od radaru, u bouřek je tomu až do 260 km od radaru. Jedná se o nejlepší možný zdroj informací o okamžitých srážkách, nebezpečných bouřkách a dalších jevech v atmosféře založených na srážkách.

Meteorologický radar vysílá elektromagnetické záření o vlnové délce mezi 2 a 10 cm s vysokým výkonem. Když tyto vlny narazí na cíl, část se jich pohltí a rozptýlí, část se odráží zpět k radarové anténě. Přijaté záření je následně zesíleno a zpracováno.

Díky analýze tohoto záření lze určit rozměry oblaku, jeho charakteristiku, množství vodních kapek a rychlost pohybu oblačnosti. V důsledku toho, že radarová odrazivost závisí na velikosti vodních kapek, je možné odhadnout intenzitu a množství srážek. Tyto odhady se pak porovnávají s měřeními ze srážkoměrů na zemi, což je vhodná kombinace údajů pro varování před záplavami. Čím vyšší radarové odrazy, tím silnější srážky. Používá se decibel radarové odrazivosti (dBZ).

 

V naší praxi je radarová odrazivost převedena na barevnou škálu od fialové-modré přes zelenou, žlutou, oranžovou, červenou, a nakonec bílou.

Fialová a modrá barva – velmi slabé srážky nebo mrholení. Nemusí se také vyskytovat žádné srážky (srážky nedopadají až na zem).

Zelená barva – běžný déšť, obvykle slabý. V zimě však zelené odrazy znamenají už docela vydatné sněžení. I zde se výjimečně nemusí vyskytovat žádné srážky (nedopadají na zem).

Žlutá barva – vydatnější déšť, často trvalý. Jsou to také okraje bouřek. V zimě žlutá barva znamená velmi silné sněžení.

Oranžová barva – slabší bouřky, déšť už může být prudký a krátkodobě přívalový.

Červená barvabouřky, i silné. Často se vyskytuje přívalový déšť a u tmavě červených odrazů slabší krupobití.

Bílá barva – velmi silné bouřky. V jádru bouřky se s vysokou pravděpodobností vyskytuje krupobití. Pokud je bílé jádro bouřky plošně větší, hrozí velké kroupy, nebo vysoká akumulace krup.


Na území Česka má ČHMÚ v provozu dva meteorologické radary na vrcholech Praha v Brdech a Skalky u Protivanova na Drahanské vrchovině. Oba radary tvoří národní radiolokační meteorologickou síť CZRAD, která je součástí středoevropské radarové sítě CERAD. Minimální detekovaná odrazivost radaru Skalky je 9,7 dBZ v maximální vzdálenosti 260 km, minimální detekovaná odrazivost radaru v Brdech je 10,6 dBZ v maximální vzdálenosti 260 km. Tyto dva radary díky své poloze pokryjí celé území Česka.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty