Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
09.08.2023 05:57:38

Počasí: Déšť na většině území. Odpoledne až polojasno s přeháňkami a ojedinělými bouřkami.


















Situace:

Přes naše území přejde frontální vlna. Za ní se do střední Evropy rozšíří oblast vyššího tlaku vzduchu. Z počátku na většině území déšť, odpoledne ustávající. Poté od severozápadu přeháňky a ojedinělé bouřky.

Podrobněji:

Již v době psaní této předpovědi zasahuje nad naše území výrazné srážkové pásmo. To se bude přesouvat směrem k jihovýchodu. V zadním sektoru se bude nacházet vlhčí vzduchová hmota. Ta přispěje k mírnému navýšení hodnoty instability prostředí. Průměrně se bavíme o rozmezí mezi 300-600 j/kg. Zejména v jihozápadních partiích a Bavorsku modely předpokládají i vyšší hodnoty střihu větru DLS (0-6 km), v rozmezí 30-35 m/s (později odpoledne).

Přechod:

Již nyní bylo možné sledovat náznaky lepší organizace v rámci přeháněk v severozápadním Německu. To se projevovalo přítomností "nudlovitých" radarových odrazů. Potvrzují to i noční sondážní měření, které ukazují i poměrně vysoké hodnoty SRH 0-3 km 150-200 m2/s2 a LLS (střih větru 0-1 km) do 12-13 m/s. Většina těchto sondážních měření ale byla vypuštěna v době přechodu srážkového pásma, takže hodnoty v postfrontálním sektoru budou nižší, ale i tak dostačující pro podporu turbulentní konvekce. Z tohoto důvodu v rámci těchto přeháněk a ojedinělých bouřek, nelze vyloučit krátkodobou rotaci. To se týká opět spíš jižních partií ČR, později Vysočiny.

Přeháňky a bouřky:

První přeháňky se mohou začít formovat už kolem 12-13 hodiny kolem a nad Prahou. Rychle se ale budou přesouvat dále na jihovýchod. Právě reálné načasování bude určujícím faktorem pro to, kde se tyto přeháňky objeví. Podle stávající situace a rychlosti postupu jsem dospěl k závěru, že nejaktivnější budou přeháňky a bouřky kolem 14-16 hodiny. Měly by se začít objevovat v pásu vyznačeném na mapce jako oblast s nejvyšší pravděpodobností. Některé modelace počítají s rozvojem dalších menších "doprovodných" přeháněk, případně bouřek v sektoru od Ústeckého kraje dále na jihovýchod. Zkušenosti z podobných situací a toho jak se letošní sezóna odvíjí, značí, že tato možnost je méně pravděpodobná.


Supercely / Rotující konvektivní buňky: 

Lidé si v posledních dnech zvykly na to, že takřka "každá" situace je doprovázena výskytem nějakých oblačných nálevek a rotujících bouří/přeháněk. Jak bylo již mnohokrát zmíněno. Výzkum v této oblasti probíhá pod vedením pana M.Roháčka dlouhodobě. Z toho výzkumu například vyplývá, že mnoho případů tzv. "rotující nízké konvekce" či dříve nazývané pracovně jako "dynamické přeháňky" se v mnoha situacích objevily v návaznosti na přechod pásma vytrvalejšího deště (v jeho zadním post-frontálním sektoru). Tento parametr bude dnes splněn i spolu s výraznější dynamickou podporou. Dalším faktorem je přítomnost nízkých základen (Lifting condensation level pod 800 m) a také se většina situací odehrávala v pozdějších odpolendích hodinách. Je proto i celkem pravděpodobné, že výraznější přeháňky či shluky přeháněk nebo bouřky mohou vykazovat krátkodobou rotaci.Toto je věc, před kterou není, minimálně zatím, nutné varovat. Je ale žádoucí, aby se naši občané postupně naučili a zvykli si na tento fakt, který byl roky přehlížen a ignorován. (Ve spojitosti s nízkou konvekcí a přeháňkami)

 

Poznámka:

V případě, že zaznamenáte jakýkoliv podezřelý jev, oblačnou sníženinu, která bude vykazovat viditelnou rotaci, či spatříte oblačnou nálevku, můžete svoje pozorování nahlásit na stránce, která se tímto výzkumem zabývá. Vaše postřehy, fotografie a informace mohou přispět lepšímu chápání těchto jevů:

https://www.facebook.com/LowToppedConvectionResearch/




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty