chmi.cz (ČHMÚ)
07.08.2023 16:00:00

Tisá na Děčínsku: V neděli večer se v této oblasti vyskytlo slabé tornádo. Ve stejný den se vyskytlo další tornádo také na Poděbradsku a Nymbursku

👀Během rána a dopoledne proběhl terénní průzkum v obci Tisá na Děčínsku. Můžeme potvrdit, že v čase kolem 20:45 v neděli večer se v této oblasti na nevýrazné konvektivní přeháňce vyskytlo slabé tornádo.🌪

 

👉Z průzkumu byla stanovena jeho přerušovaná dráha o délce cca. 800 m a prokazatelně došlo na třech místech ke kontaktu se zemí. 

👉Tornádo způsobilo lokální vývraty stromů, některé i větší větve byly přeneseny až na vzdálenost více než 100 m. V jednom případě byla také stržena střecha na jedné z budov.

💨Odhadem škod byla klasifikace tornáda stanovena na stupeň IF0-IF1, jednalo se tedy o slabé tornádo s nárazy větru o rychlosti cca. 90 – 150 km/h.

🌪Ve stejný den se vyskytlo další tornádo také na Poděbradsku a Nymbursku, ale zde průzkum organizací CTRA prozatím ještě není uzavřen. Škody jsou zde ale plošně rozsáhlejší, ačkoli i zde se jednalo o slabší tornádo.

👉Poměrně netypické na včerejší situaci byl fakt, že se tornáda vyskytla na nevýrazných konvektivních buňkách, které ani nevykazovaly bleskovou aktivitu. Vizuálně i radarově ale vykazovaly nízkohladinovou rotaci a jednalo se tak o tzv. low - topped supercely.

❓Z meteorologického pohledu panoval včera zvýšený nízkohladinový střih (rozdíl v rychlosti větru mezi zemí a vyššími hladinami) v několika stech metrech až do 1 km nad zemí a zároveň byla nízká základna oblačnosti, což jsou parametry pro vznik tornád příznivé.

❗️Na závěr je nutné zdůraznit, že takto slabší tornáda jsou u nás relativně běžná a byla běžná i v minulosti.

🎥 od Jakuba Michala.

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty