chmi.cz (ČHMÚ)
05.08.2023 15:54:00

Počasí, upřesnění ohledně platné výstrahy - výstrahy jsou v platnosti a vztahují se k celkovým úhrnům za 24 hodin a jsou platné až do zítřejšího podvečera

👀Jen pro upřesnění pár informací ohledně platné výstrahy (získaných častými dotazy a komentáři v předchozích příspěvcích) a shrnutí aktuální situace.🌧
👉Výstrahy jsou v platnosti a vztahují se k celkovým úhrnům za 24 hodin a jsou platné až do zítřejšího podvečera. Na některých místech zatím příliš nepršelo, ale to se ještě bude měnit - viz. ⬇️.
👉V místech se žlutou výstrahou může lokálně spadnout za 24 hodin až 50 mm, v místech s oranžovou za stejnou dobu až 60 mm. Patrně budou ale místa, kde naprší i více a kde naprší naopak méně, což souvisí s následujícím bodem.
👉Nejvíce srážek bude tam, kde se vyskytnou konvektivní srážky (jako nyní na jižní Moravě). Jejich přesný výskyt není možné určit, a proto sledovat i aktualizovaná data z aplikací nemá příliš smysl. Modely neumí odhadnout jejich výskyt s přesností na km, často ani desítky km.
👉Z výše uvedeného faktu vyplývá, že výstraha nebude splněna ne celé ploše území (s ohledem na nejistotu). Budou místa, kde bude patrně pršet relativně málo, ale na malých vzdálenostech se mohou vyskytnout velké rozdíly v úhrnech.
💦Nové výstupy modelu Aladin a ICON naznačují výrazné konvektivní srážky zejména ve Slezsku a v oblasti Beskyd a Jeseníků, ale spíše až ve večerních hodinách, během noci na zítřek a v neděli ráno/dopoledne (stále během platnosti výstrahy)
💦Aktuálně nejvíce prší na jižní Moravě a na Vysočině. Zajímavý je i tzv. směrový střih větru - při zemi fouká od severu, ale srážky a proudění ve vyšších hladinách, jde od jihu.

 

Obr. Znázornění směrového střihu větru a odhad modelu Aladin cca. od večera do půlnoci. Přesné odhady i lokalizaci je nutno brát s rezervou.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty