chmi.cz (ČHMÚ)
05.08.2023 12:08:00

💦Dnešní výstraha se týká vydatného a velmi vydatného deště ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku.

Dnešní výstraha se týká vydatného a velmi vydatného deště ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Vzhledem k tomu, že v předpovědích uvádíme ojediněle i bouřky ⛈, bude výsledný úhrn součtem srážek spadlých jak v trvalém dešti, tak případném přívalovém dešti v bouřkách.

Více: Výstraha upřesňuje předchozí výstrahu, přičemž rozšiřuje území s velmi vydatnými srážkami o oblasti Krkonoš, Beskyd a celý Zlínský kraj a větší část Českomoravské vrchoviny

☁️Momentálně je nad Českem hodně oblačnosti, a právě ta bude určovat, jak moc bouřek se vytvoří. Největší pravděpodobnost protrhání mraků je dnes na východě Moravy a Slezska. V místech se slunečním svitem by tak mohl být dostatek energie a vlhkosti, které jsou potřebné ke vzniku bouřky.

⚡️Když už se nějaká bouřka vytvoří, bude mít silnou dynamickou podporu v podobě střihu větru, který v hladinách od 0 do 6 km nad zemským povrchem dosahuje většinou 20 až 30 m/s. Z tohoto důvodu se může, zejména v pozdějších odpoledních a večerních hodinách v oblasti hranic se Slovenskem a na krajním východě, vytvořit silnější bouřka v podobě supercely nebo linie bouřek. V takovém případě očekávejme jako doprovodný jev nejen přívalový déšť, ale rovněž i větší kroupy a silnější nárazy větru.

⚡️Vzhledem k nejistotě jak moc bude reálně dostupné energie odpoledne a večer jsme prozatím výstrahu nevydávali, ale případně na vzniklou supercelu budeme reagovat vydáním výstrahy před pozorovaným jevem.

⚡️Další bouřky k nám mohou v nočních hodinách doputovat od jihu ze Slovenska. Ty už by měly být rizikové ,,jen,, přívalovými dešti a budou tak doplňovat trvalejší srážky, před kterými varujeme ve výstraze.

Obr. 1: Simulovaná radarová odrazivost jak ji vidí model Aladin ve večerních hodinách. Šrafovaně počítá s bouřkou na Česko – Slovenském příhraničí.

Obr. 2: Jak vidí bouřky v Evropě z pohledu nebezpečnosti kolegové z ESTOFEXu. Podle číselných stupňů je patrné, že daleko nebezpečnější bude bouřková situace na východ od našeho území, kde budou zmíněné nebezpečné meteorologické jevy jednak intenzivnější, ale i četnější. (zdroj: www.estofex.org)

#KonvektivniSkupina

Photos from Český hydrometeorologický ústav's post




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty