Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
28.07.2023 15:51:24

Copernicus: Letošní červenec má nakročeno stát se nejteplejším měsícem v historii měření Země - průměr nad 17 stupňů Celsia


Podle statistik programu Copernicus, který při evropském kosmickém programu sleduje vybrané zemské parametry, a Světové meteorologické organizace (WMO) má zatím letošní červenec v globálním měřítku nakročeno k tomu stát se vůbec nejteplejším měsícem v historii sledování dat. Data za první 3 týdny července s průměrem na úrovni 17,08 stupně Celsia převyšují dosavadní rekord pro tento měsíc zaznamenaný v červenci 2019, kdy bylo dosaženo 16,63 stupňů Celsia.
Mimořádně silné vlny veder sužují mnohé části Severní Ameriky, Kanady, Asie a Evropy.

6. červenec se stal zatím vůbec nejteplejším dnem ve sledované historii, která sahá až do roku 1940, kdy se se sledováním dat začalo.

Podle analýzy jsou hlavním důvodem anthropogení klimatické změny znásobené efektem klimatického fenoménu El Nino. Podle analytiků je tu 90procnentí šance, že tento klimatický fenomén se bude projevovat také ve druhé polovině roku.

Podle analytiků WMO je nyní cca 66procentní šance, že následujících 5 let bude nejteplejších v historii záznamů s tím, že alespoň krátkodobě dojde k překročení cíle Pařížské klimatické dohody z roku 2015.






Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty