Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.07.2023 16:03:45

Počasí: V novém týdnu přechodné ochlazení až o 10 °C

Teplota se v novém týdnu krátce ale velmi citelně sníží. Z původních 30 °C až na přibližně 20 °C. Osvěžující ochlazení. Předcházet mu bude vyvrcholení horkého proudění, které bude patrné hlavně na jižní Moravě, kde bude v pondělí až 35 nebo 36 °C. Právě v pondělí večer ovlivní Česko další zvlněná studená fronta, která bude opět charakterizována rozbitým polem místních srážek. Čím dál na jihovýchod, tím větší bude pravděpodobnost bouřek. V úterý a středu se projeví ochlazení a v Česku bude na většině míst pršet. Opravdu jen na většině, to znamená, že někde asi voda zase nepřijde.

Oteplovat se pak začne od pátku a teploty by měly znovu svižně stoupat nahoru. Státy jižně od nás čeká v rámci této zvlněné studené fronty další extrémní počasí. Nedávno se objevily zejména v Itálii, Slovinsku a Chorvatsku až neuvěřitelně velká krupobití (12cm kroupy) v rámci velmi silných supercel. Bylo hlášeno i tornádo poblíž Milána. A tohle počasí se má do stejných míst znovu vrátit kolem pondělí a úterý. Bouřky na našem území naštěstí nebudou tak moc silné a měly by mít jen běžné letní parametry.


Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Ojediněle, odpoledne a večer místy přeháňky, zejména na východě i bouřky. Teploty od 26 °C na západě až po 36 °C na jihovýchodě.

V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle, postupně na většině území déšť, přeháňky. Ojediněle bouřky. Teploty 21 až 25 °C, na západě kolem 20 °C. 

Ve středu bude oblačno až zataženo, déšť nebo přeháňky, od odpoledne slábnutí srážek. Teploty 18 až 22 °C. Nejchladnější den.

Od čtvrtka bude polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky a bouřky. Teploty zpočátku 20 až 24 °C, postupně 24 až 32 °C. Na západě chladněji, na jihovýchodě horko před další frontou.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty