Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.07.2023 17:12:48

Počasí: Po mírném ochlazení opět 30 °C. Více srážek

Do střední Evropy se prosadilo chladnější západní až severozápadní proudění. Přineslo mírné ochlazení, které je po velkých vedrech osvěžující. Díky němu dorazily i chladnější noci. Nejchladnější budou noci na sobotu a neděli, kdy bude v údolích zejména na západě a severu dokonce jen 8 °C.

Odpolední teploty klesly přibližně na 25 °C. Od pátku přes víkend začnou znovu stoupat. Nejtepleji potom bude v pondělí, kdy bude na většině území nad 30 °C. Zároveň ale přijde zvlněná studená fronta. Nový týden by pak měl být ve znamení dalšího ochlazení po zmiňované frontě. Masivnější vlna veder teď na modelech tudíž není, velmi horké bude jen pondělí.

Velké téma jsou srážky. Velké části republiky zoufale chybí půdní vláha. Srážky, které se objevují, jsou lokální a „rozbité“. Někde trochu zaprší, ale na většině území nespadne nic. Nedávno se prohnala silná vlna bouřek Moravou a Slezskem. Největší sucho je v Pardubickém a Olomouckém kraji. Suchem jsou celkově dotčeny všechny oblasti. V dalších dnech se očekávají vydatnější srážky zejména na jihovýchodě, kudy projde frontální vlna. Přeháňky a bouřky budou znovu rozbité a regionální. 


Předpověď počasí na další dny 

V pátek bude oblačno až zataženo, místy i polojasno. Odpoledne a večer místy přeháňky a bouřky, na jihovýchodě četnější. Teploty 24 až 28 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno, ojediněle, na horách místy, přeháňky či bouřky. Teploty 23 až 27 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno. Teploty 25 až 29 °C, na jihovýchodě až 31 °C.

Od pondělí bude oblačno, postupně až zataženo, občas déšť, přeháňky, místy bouřky. Před frontou 28 až 34 °C, za frontou 22 až 28 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty