Cianews.cz (ČIA)
Akcie ve světě  |  04.08.2003 10:18:01

Operátoři opět musí přispět na univerzální službu



Vyhlášku, uznávající Českému Telecomu za rok 2002 ztrátu z poskytování univerzální služby ve výši téměř 6,699 milionu korun, vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) po ověření návrhu předloženého dominantním operátorem. Na úhradě ztráty se podle telekomunikačního zákona mají jednotliví operátoři podílet především podle výše celkových výnosů z poskytovaných telekomunikačních služeb (po odečtení nákladů na propojení). Podle předsedy ČTÚ Davida Stádníka nyní musí operátoři své příspěvky zaplatit do 14 dnů.

Největší částkou má přispět samotný Český Telecom (2,365 milionu korun), následují Eurotel (2,058 milionu korun), T-Mobile (1,695 milionu), Český Mobil (419,7 tisíce), GTS (60,3 tisíce), Aliatel (25,6 tisíce) a další.

Celková výše ztráty a tím i jednotlivých příspěvků je výrazně menší než za rok 2001, kdy činila téměř 265 milionů korun. Český telekomunikační úřad v souvislosti s příspěvkem za rok 2001 vedl správní řízení se šesti operátory, kteří příspěvek odmítli zaplatit. Operátoři poukazovali především na netransparentnost jeho výpočtu. Podle informací ČIA mezi ně patřily společnosti Eurotel, T-Mobile, Český Mobil, Aliatel či GTS. "Způsob výpočtu příspěvku je pevně stanoven platným telekomunikačním zákonem a prováděcí vyhláškou," uvedla k tomu ředitelka odboru ekonomické regulace ČTÚ Miluše Ševerová.

Jak sdělil Stádník na dotaz ČIA, dva operátoři již příspěvek za rok 2001 dodatečně zaplatili a uhradili také pokutu uloženou ve zmíněném správním řízení. Další operátor příspěvek dodatečně uhradil, ale proti udělení pokuty se odvolal. Mezi ně patří Aliatel, který podle svého mluvčího Pavla Kaidla zaplatil příspěvek v řádné lhůtě. "Našemu odvolání nebylo vyhověno," upřesnil mluvčí. Nicméně nesouhlas Aliatelu jak s formou financování univerzální služby, tak s procesem stanovování tohoto příspěvku podle Kaidla nadále trvá. Zbývající tři operátoři zatím příspěvek nezaplatili, podali ve věci jeho stanovení žalobu k soudu a odvolali se také proti udělení pokuty. Mezi tuto skupinu patří i Český Mobil. "Čekáme na rozhodnutí soudu, zda rozhodnutí ČTÚ bylo legální," uvedl jeho mluvčí Igor Přerovský. Stejně se zachoval také T-Mobile.

Telekomunikační zákon definuje univerzální službu jako minimální soubor služeb, které jsou dostupné ve stanovené kvalitě všem uživatelům na celém území státu za dostupnou cenu. Operátora s povinností poskytovat univerzální službu určuje ČTÚ. Operátor pak může nárokovat takzvanou prokazatelnou ztrátu jako rozdíl mezi náklady, které by mu nevznikly, kdyby povinnost poskytovat univerzální službu neměl - tj. kdyby nebyl nucen obsluhovat takové zákazníky a provozovat takové služby, které jsou pro něj ztrátové, například zavádění telefonních přípojek do odlehlých obcí.

Připravovaný zákon o elektronických komunikacích by měl poskytování univerzální služby nově upravit. Uvažuje se například o zadávání povinnosti univerzální služby formou výběrového řízení. "Doufáme, že nový zákon zajistí v oblasti univerzálních služeb mnohem transparentnější a otevřenější rámec, který v budoucnu pomůže zamezit podobným problémům," dodal Přerovský.

-pk-,-ak




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688