Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.07.2023 18:24:57

Přichází velmi horké počasí, teploty kolem 33 °C

Do Česka míří první větší vlna veder, která navíc na modelech není moc ohraničena nějakým větším ochlazením. Teploty už průběžně a docela rychle stoupají. Nejtepleji bude v neděli, pondělí a úterý. To by mohlo být v nejnižších polohách až 35 °C, průměr nižších poloh bude kolem 33 °C, na vrchovinách bude 30 °C. Nejtepleji bude na jihovýchodě, kde bude před frontou až 35 nebo 36 °C. Polabí ale nebude nijak moc pozadu.

Vlna veder patří v červenci v posledních dekádách ke standardu. Česko však má špatnou výchozí situaci s původní vláhou. Je velmi sucho. Vypadá to, že na mnoha místech vznikne skutečně mimořádné sucho. Už nyní je na mnoha místech extrémní stupeň sucha

Až v pondělí nebo úterý se objeví první lokální bouřky z tepla, a pak snad i nějaká slabá zvlněná studená fronta. Objeví se prudké bouřky, ale jen někde. Počasí dalšího týdne bude připomínat subtropický klimatický pás. Noci budou také čím dál teplejší, postupně se někde objeví i noc tropická (minimální ranní teplota nad 20 °C. Podle modelů to vypadá, že velmi vysoké teploty ve střední Evropě zůstanou.

Předpověď počasí na další dny

V sobotu bude jasno nebo skoro jasno, od západu přechodně polojasno. Teploty 27 až 31 °C. 

V neděli bude jasno až polojasno, večer na západě až oblačno. Teploty 29 až 33 °C. 

V pondělí bude polojasno, od západu až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 29 až 33 °C, na jihovýchodě až 35 °C. 

Od úterý bude polojasno, přechodně oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. V dalším období bude oblačno, přechodně i polojasno. Místy přeháňky nebo bouřky. V dalších dnech bude polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 30 až 35 °C, postupně slabé ochlazení.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty