Tisková zpráva (Tisková zpráva)
07.07.2023 15:03:10

Copernicus: Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření, rekordy padaly hlavně v oblasti severního Atlantiku


Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.



V rámci své monitorovací úlohy C3S také pozorně sleduje změny teplot v oceánech, a to jak v souvislosti s rozvíjejícím se jevem El Nino, tak s mimořádně vysokými teplotami v severním Atlantiku. V květnu 2023 byly teploty povrchu moří na celém světě vyšší než v kterémkoli předchozím květnu a tento trend pokračoval i v červnu, kdy globální oceán zaznamenal vyšší teploty povrchu moří než v kterémkoli předchozím zaznamenaném červnu:

Červen 2023 - Nejvyšší teploty při povrchu moře:
• Globální oceán zaznamenal vyšší teplotu mořské hladiny než v kterémkoli předchozím zaznamenaném červnu
• V severním Atlantiku byly zaznamenány mimořádně teplé anomálie teploty povrchu moře, které byly způsobeny kombinací krátkodobé anomální cirkulace v atmosféře a dlouhodobých změn v oceánu. 
• Extrémní vlny mořských veder byly pozorovány v okolí Irska, Spojeného království a Baltského moře.
• Nad tropickým východním Pacifikem pokračovalo posilování jevu El Nino.
Pohled na severní Atlantik Pohled na Pacifický oceán
 
Anomálie teploty povrchu moře (°C) pro červen 2023 ve srovnání s referenčním obdobím 1991-2020.




Podle Carla Buontempa, ředitele služby Copernicus Climate Change Service (C3S): "Tyto výjimečné podmínky v severním Atlantiku poukazují na složitost zemského systému a připomínají nám, jak důležité je sledovat globální klima téměř v reálném čase. Vzájemné působení místní a globální proměnlivosti spolu s klimatickými trendy je nezbytné pro lepší řízení rizik a navrhování účinných adaptačních politik." Podrobnou analýzu těchto zjištění s dalšími materiály naleznete ZDE.
 
Průměrná denní anomálie teploty povrchu moře (°C) v oblasti severovýchodního Atlantiku v roce 2023 (černá čára) a v předchozích letech 1979-2022 (červená a modrá čára). 



Červen 2023 - Nejvyšší hodnoty přízemní teploty vzduchu:
• Tento měsíc byl celosvětově nejteplejším červnem s teplotou o něco vyšší než 0,5 °C nad průměrem let 1991-2020, čímž výrazně překonal předchozí rekord – červen 2019.
• Rekordní červnové teploty byly zaznamenány v celé severozápadní Evropě
• Části Kanady, Spojených států, Mexika, Asie a východní Austrálie byly výrazně teplejší, než je obvyklé
• Nad západní Austrálií, západem Spojených států a západním Ruskem bylo chladněji než obvykle
 
Anomálie přízemní teploty vzduchu v červnu v letech 19792023 ve vztahu k období 1991-2020


Červen 2023 - Nejdůležitější hydrologické proměnné:
• V červnu 2023 bylo na většině území jižní Evropy, na západě Islandu a v severozápadním Rusku nadprůměrně vlhko; vydatné srážky vedly k záplavám v Türkiye, Kosovu a Rumunsku.
• Nadprůměrně suché podmínky se vytvořily nad rozsáhlým pásmem od západu k východu ve střední a východní Evropě a ve Skandinávii, jakož i nad západním pobřežím Černého moře.
• Mimo Evropu bylo v červnu 2023 nadprůměrně sucho na většině území Severní Ameriky; podmínky, které podporovaly a udržovaly silné požáry, bylo možné pozorovat v Rusku, na Africkém rohu, na většině území jižní Afriky, v Jižní Americe a v oblastech Austrálie.
• Extratropické oblasti vlhčí než průměr zahrnovaly západní část Severní Ameriky, oblasti jihozápadní Asie, Japonsko, jižní Afriku, Brazílii, Chile, Nový Zéland a velkou oblast Austrálie; Japonsko a Pákistán zasáhl tajfun Mawar, resp. cyklon Biparjoy

Červen 2023 – Klíčové poznatky o mořském ledu:
• Antarktický mořský led dosáhl v červnu nejnižšího rozsahu od začátku satelitních pozorování, a to 17 % pod průměrem, čímž výrazně překonal předchozí červnový rekord.
• Po celý měsíc zůstával denní rozsah antarktického mořského ledu na bezprecedentně nízkých hodnotách pro toto roční období.
• Koncentrace mořského ledu byla nejvíce podprůměrná v severní části Weddellova, východní části Bellingshausenova a severní části Rossova moře, zatímco v širokém sektoru Amundsenova moře nadále převládala nadprůměrná koncentrace.
• Rozsah arktického mořského ledu byl mírně podprůměrný, ale výrazně nad červnovými hodnotami z posledních osmi let.
• Nadprůměrné koncentrace mořského ledu se vyskytovaly v Beaufortově, Čukotském a Grónském moři a podprůměrné koncentrace v Barentsově moři, západní části Karského moře a Hudsonově zálivu.







Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty