chmi.cz (ČHMÚ)
06.07.2023 15:00:00

Máme před sebou poměrně výraznou vlnu veder. Už zítra zesílí příliv tropického vzduchu od jihozápadu s původem až v Africe.

Kromě toho, že to bude vzduch velmi teplý, bude i velmi suchý, a proto ☁️ se bude zejména během víkendu vyskytovat opravdu minimálně.

 

Až do konce týdne je průběh počasí jasný a nic nás již nepřekvapí. ❓ v současnosti ale visí nad tím, kdy příliv tohoto tropického vzduchu ustane. V pondělí už se na západ od nás začne vlnit studená fronta, ale prozatím není jasné, jak bude celá situace probíhat. S tím posléze souvisí i případné 🌩, které se mohou v Čechách vyskytnout možná už v pondělí, ale dost možná spíše až v dalších dnech.

❓Právě nejistotu zachycuje graf teploty ve výšce cca. 1500 m n.m. na obrázku⬇️. Malý rozptyl jednotlivých členů ansámblové předpovědi (jakýchsi "variant" průběhu teploty) je jasně patrný až do neděle. Naopak od pondělí vidíme velký rozptyl související s nejasnou rolí zvlněné studené fronty.

💦Tak jako tak čekají nás velmi teplé a suché dny a ani příští týden se patrně problémy se suchem příliš nevyřeší. Případné bouřky budou velmi lokální.

♨️Mimochodem extrémně teplo budou mít v následujících dnech na severu Afriky - zejména v Tunisu a Maroku. Teploty se zde lokálně budou blížit až +50 °C❗️

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty