Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
04.07.2023 17:41:37

Ve středu silné bouřky. Ve výhledu počasí jsou tropy

Česko přeletí ve středu celkem rychle a dynamicky studená fronta. Na jejím čele lze očekávat silné bouřky, u kterých bude hlavní riziko silný vítr. Podle některých modelů bude vítr na čele bouřkového systému dosahovat rychlosti až 100 km/h. Je nutné počkat na konkrétní vývoj, ale lze očekávat pády větví a stromů, menší problémy v dopravě nebo energetice. Kroupy a přívalové srážky by měly být menším rizikem.

Bouřkový systém poletí rovnou od západu už od brzkých odpoledních hodin. Do večera se dostane i na Moravu a do Slezska. Pásmo srážek bude někde docela kompaktní a zaprší, jinde ale bude rozbité a najdou se lokality, kde zaprší minimálně nebo vůbec. To je velký problém pro sílící sucho. To už dosahuje extrémních hodnot třeba od středních Čech dál na východ až k Šumperku. A modely čekají výrazné zhoršování.

Souvisí to s předpovědí počasí na další období. Od neděle by totiž měly teploty stoupat nad 30 °C. Později i citelně nad 30 °C. Počasí pak budou doprovázet ojedinělé bouřkytepla a později frontální vlny s místními bouřkami. To ale sílící sucho neřeší. Projekt Intersucho ve svých prognózách informuje, že sucho bude do půlky července mimořádné. Doufejme, že přijde více srážek. 


Předpověď počasí na další dny 

Ve středu bude zpočátku polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Od západu přechodně zataženo a přeháňky i bouřky. Ojediněle silné s nárazy větru. Teploty od 23 °C na západě po 30 °C na jihovýchodě.

Ve čtvrtek bude polojasno, zpočátku na východě oblačno až zataženo. Ojediněle přeháňky. Teploty 23 až 27 °C. 

V pátek bude jasno až polojasno. Během dne přechodně až oblačno. Teploty 24 až 28 °C. 

Od soboty bude jasno až polojasno. Později při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Od pondělí čekáme polojasno, přechodně oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 28 až 32 °C, později 29 až 35 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty