Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
04.07.2023 15:21:29

Počasí: Středeční studená fronta přinese místy silnější bouřky, nejvyšší šance na výskyt bouřek panuje v pásu táhnoucím se přes Vysočinu, Jeseníky až do Polska.




















Situace:

Přes Českou republiku bude přecházet studená fronta. Zpočátku bude oblačno a jen ojediněle přeháňky. Poté od západu bude oblačnosti přibývat a na většině území ČR očekáváme přeháňky, místy i bouřky (ojediněle i silnější-zejména ve východních partiích). Večer postupné ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Na Moravě s možností vytrvalejšího deště v druhé polovině noci na čtvrtek.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 26 - 30 stupni. Během dne bude vát mírný jižní vítr do 6 m/s a následně se bude měnit na západní a v bouřkách může přechodně zesilovat. V silných bouřkách až ke 25 m/s. V extrémních výstupech modelů (například i českého Aladina) až ke 30-33 m/s (kolem 120 km/h). Je nutné dodat, že většinou se tyto apokalyptické výstupy modelů pletou, ale na silnějších nárazech větru panuje mezi modely také celkem shoda. Lze říct, že v průměru se nejsilnější nárazy pohybují kolem 70 km/h.

 

Bouřky:

Frontální systém začne ovlivňovat západní partie republiky už kolem poledne. Rychle se bude přesouvat dále na východ. První bouřková činnost může být iniciována již během dopoledních hodin. Jak se bude pásmo přesouvat, bouřky budou nabírat na intenzitě. Podmínky, které modely vykreslují se pohybují v rozmezí 800-1200 j/kg pro Čechy a na Moravě během odpoledne v maximech až 1600-1800 j/kg. Podpora dynamiky průměrná. Dopoledne silnější zejména na západě a severozápadě republiky. Relativní helicita ve svých maximech do 150-170 m2/s2. V průměru spíše kolem 110 m2/s2. Střih větru během dne postupně zesilující. Ráno kolem 15 m/s pro 0-6 km. K večeru stoupající až ke 25 m/s (zejména v Čechách). Některé modely počítají stále s přítomností zbytkové lability v Čechách (v rámci stovek). To by ve spojení se zvýšenou dynamickou podporou mohlo podpořit vznik izolovaných bouřek prakticky kdekoliv v Čechách. Většina modelů tuto variantu ale nevidí (z dostupných asi 20ti modelací s touto variantou počítá tak 5 výstupů).

Výstraha ČHMÚ na středeční ⛈️silné bouřky 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohutný shelf cloud bývá znakem silných bouřek. (21.6.2011-Říčansko / M.Roháček)

Přechod fronty:


Na oblasti, kde by měla být šance na výskyt bouřek nejvyšší panuje mezi modely (od poslední aktualizace) celkem shoda. Jednoznačně převažuje pás táhnoucí se přes Vysočinu, Jeseníky až do Polska. Následně by bouřky měly později odpoledne a večer dorazit k východní hranici Moravy, tedy do krajů Jihomoravského a Zlínského.

V rámci těchto bouřek nelze vyloučit i silnější nárazy větru kolem 70 km/h, ojediněle i silnější. Největší výzvou je načasování fronty. Většina modelů se shoduje na oblasti s nejvyšší bouřkovou aktivitou (odpoledne). A to bez ohledu na to v kolik hodin samotná fronta má přecházet. Několik výstupů značí přechod bouřkové linie přes Čechy už kolem poledne. V rámci těchto bouřek byly modelovány i poměrně silné nárazy větru. Z důvodu tohoto nesouladu modelů jsem se rozhodl zakreslit oblast na které panovala největší modelová shoda, kde se bouřky objeví s nejvyšší pravděpodobností tak jako tak, bez ohledu na načasování fronty. Je možné, že nekonzistence modelů v jejich pokusu o predikci pásma nejsilnějších nárazů větru, které v mnoha výstupech jsou kladeny zejména do České části (ač výstupy pozice srážek preferují i tak Moravu).

 

Z faktů uvedených výše plyne následující odstavec:

Některé modelové výstupy počítaly s přechodem ještě dalšího bouřkového pásma od západu, které zasahuje přibližně od jihozápadní hranice ČR a postupuje přes jižní Čechy, části Středočeského kraje, Prahy dále na východ. Za stávající situace je nemožné predikovat postup jakýchkoliv podružných bouřek. V případě naplnění tohoto scénáře by bylo vydáno doplňující upozornění speciálně na tyto bouřky, které by se už vyskytovaly v prostředí s výraznější dynamickou podporou (později odpoledne).


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty