chmi.cz (ČHMÚ)
30.06.2023 10:30:00

Dnes odpoledne čekáme bouřky hlavně na severozápadě našeho území. Jejich postup bude pomalý a hlavní riziko tak bude v přívalových srážkách.

Pokud dnes vyrážíte do přírody nebo například na Karlovy Vary International Film Festival , počítejte, že můžete pořádně zmoknout. Jestli se chystáte třeba do Krušných hor, buďte připraveni a odpoledne počítejte s blesky.

Simulovaná radarová odrazivost z modelu Aladin pro dnešní 16 UTC. Šrafy značí bleskovou aktivitu. 

 

Bouřky budou postupovat relativně pomalu a na některých místech se může vyskytnout několik bouřek za sebou. Dnes tak hrozí hlavně srážkové úhrny kolem 30 mm za krátký čas. CAPE bude dosahovat hodnot kolem 500 až 1000 J/kg. Vzhledem ke slabému střihu větru by se mělo jednat spíše o chaotický rozvoj konvekce s pomalým pohybem, nicméně vypadá to, že díky výraznější konvergenci nad naším územím by se mohly nakonec bouřky uspořádat liniovitě a vytvořit i squall line. 

Pásmo bouřek bude zvolna přesouvat dále na východ, kde už ale podmínky pro nebezpečné jevy nebudou tak vhodné. Proto výstraha pouze na krajním severozápadě území. Nelze vyloučit bouřkovou činnost i v noci na sobotu a to v oblasti jižní Moravy a Vysočiny.

Zítra se bouřky vyskytnou hlavně na východě našeho území, opět jejich hlavní nebezpeční bude v přívalových srážkách. Případná žlutá výstraha na bouřky bude vydána během zítřejšího dopoledne.

Podrobná předpověď: Noční slábnoucí slabé bouřky a přeháňky by se postupně měly přesouvat od jihozápadu směrem k hranici ČR


Jak se chránit venku při bouřce? 
Proč si při bouřce nelehat na zem? 
Jak předpovědět silnou bouři?



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty