Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
26.06.2023 17:42:37

Počasí: Přijde přechodné ochlazení a velký vítr

Střední Evropu čeká v dalším období kolísavé počasí. Pondělní velmi vysoké teploty vystřídá citelné ochlazení s velkým větrem od severozápadu. Velmi větrno bude v úterý i středu. U země dojde na ochlazení asi o 6 °C. Nicméně ve výšce bude propad teplot neobvyklý. Teploty tam klesnou až o 10 °C. Na konec června nezvyklé. Bude se však jednat jen o přechodné ochlazení. Od čtvrtka se očekává prudké oteplení, byť počasí má i potom kolísat. Zase se má střídavě prosazovat severní nebo severozápadní složka proudění. Je zajímavé, jak moc silná letos je.

Nedávno přešla Evropu zvlněná studená fronta, která přinesla srážky na část území. Aktuální studená fronta z pondělního večera je a byla suchá víceméně na celém území kromě severu. Vláha v Česku klesá. Největší sucho, často extrémní je v pásu od severozápadní Vysočiny až po Krkonoše. Počínající sucho začíná být kromě pár lokalit už na celém území. Srážek v dalším období má být zpočátku minimum (hlavně mají být slabé) a sucho se má zvětšovat. Nejlépe je tom půdavodou v jihovýchodní části Jihomoravského kraje


Předpověď počasí na další dny 

V úterý bude oblačno až zataženo, na severu přechodně až polojasno. Ojediněle, na severu a severovýchodě místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 20 až 24 °C. Větrno.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť. Teploty 20 až 24 °C, na severovýchodě kolem 19 °C. Větrno. 

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, na severovýchodě a východě zvětšená oblačnost, místy přeháňky. Teploty 23 až 27 °C.

Od pátku bude jasno až polojasno, od západu přibývání oblačnosti, místy přeháňky. Teploty 25 až 29 °C.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty