Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
22.06.2023 15:54:00

Silné bouřky, supercely postupují Německem (v příloze je ukázka silné supercely jihovýchodně od Dortmundu)

Vývoj: 

Většina modelů se shoduje na postupu bouřek, který jsem popsal v ranní předpovědi. Jen několik modelů vykreslilo variantu nájezdu silných bouřek někde v oblasti Bavorska, nedaleko Českých hranic kolem 16-17 hodiny, což se zatím momentálně neděje. Pokud by k tomuto scénáři došlo, pak by mapa platila stejně, jen by postup bouřek mohl probíhat v dřívějším čase.

Sondážní měření viz ukázky (Praha a Meiningen) se shodují s predikcí modelů a ukazují, že podmínky vhodné pro rozvoj velmi silných až extrémně silných bouří nad střední Evropou skutečně panují. Některé index určující POTENCIÁLNÍ vývoj možných tornád jsou zvýšené také, například EHI na hodnotě 5,3 v Meningenu.

To vše se shoduje s již představeným scénářem přechodu silného MCS v první polovině noci přes Čechy v pásu, který se může táhnout z oblasti jižních Čech, přes západní partie, střed, Prahu až po Liberecký a ústecký kraj

Největším nebezpečím stále budou osamocené déle žijící supercely, které se mohou vytvářet ještě před příchodem systému, či vnořené pravděpodobně HP supercely na jižních partiích postupující linie. V rámci déle žijících a osamocených buněk hrozí zejména velmi silné krupobití a nelze vyloučit výskyt tornáda i silnější intenzity, to se týká bohužel prakticky celé vyznačené oblasti fialovou barvou od nynějších hodin až cca do půlnoci. 

Vítr:

Největším problémem budou silné až extrémně silné nárazy větru spojené s přechodem linie bouřkového systému v noci. Modelové výstupy kolísají v poměrně extrémním rozmezí a to někde od 90 km/h až po 200 km/h. Z toho plyne, že bouřkový systém (MCS) procházející v nočních hodinách může být doprovázen až extrémně silným větrem, zejména v částech západních Čech, severozápadu a části Středních Čech, kde se průměrné nárazy větru pohybují v extrémních nárazech kolem 120 km/h, tedy síly orkánu

Nejvyšší predikovaná hodnota byla vykreslena jednou varianou modelu v oblasti západních Čech (pár km za našimi hranicemi v Německu), kde je predikován náraz až 195 km/h. Stále se jedná jen o obecné výstupy, které nemusí odpovídat reálné situaci, ale naznačují trend síly celého systému, kde je nutné počítat, že může i na větší ploše docházet k poškozením stromů, docházet k výpadkům elektrického proudu a značným škodám způsobeným krupobitím.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty