Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.06.2023 17:17:32

Počasí: Ve středu a čtvrtek i nebezpečné bouřky

Do Česka se dostala velmi horká a vlhká vzduchová hmota. Velmi rychle na to začnou reagovat bouřky, které budou ojediněle velmi silné. Ze čtvrtka na pátek Česko pozvolna přejde zvlněná studená fronta. Už v prostoru před ní se začnou tvořit ojedinělé, zato velmi silné bouřky. Kromě toho bude velmi horko a dusno, teploty vystoupají až na 34 °C. U bouřek budou nebezpečné zejména dva typy situací.

Nad Českem budou jednak příznivé podmínky pro vznik ojedinělých supercel (vyšší střih větru, dostatek vlhkosti a energie). Nevětším rizikem těchto rotujících bouří je krupobití velkými kroupami (běžně pár až několik cm velkými). S ohledem na situaci na Hodonínsku v roce 2021 se častěji mluví i o tornádech, jejich riziko však zůstává malé, byť jsou právě se supercelami spojena.

Druhou nebezpečnou situací, se kterou modely začínají počítat, jsou vlny bouřek, které postupují velmi rychle v charakteristickém oblouku. Říká se jim bow echa (menší systémy) a derecha (velké a vytrvalé systémy). Jejich bezprostřední riziko je mimořádně silný nárazovitý vítr na čele bouřky. Doprovází je také mnohem nápadnější blesková aktivita, než je u bouřek běžné (i víc jak jeden blesk za sekundu).

Přestože dostupná energie ve spodní části atmosféry bude na našem území pro bouřky obrovská (některé fyzikální veličiny vykazují v předpovědi extrémní hodnoty), tato energie není pro vznik bouřek všechno. Zároveň je nutné, aby některý fyzikální mechanizmus tyto bouřky "spustil". A to se občas ukazuje jako osudné pro vznik očekávané situace. Sledujte meteorologické radary, to je nejlepší řešení, jak a kde bouřky očekávat. Situace je stále zatížena velkou mírou nejistoty.

 

Středa - zejména západ a sever republiky. 

Čtvrtek a noc na pátek - přechod zvlněné studené fronty, většina republiky. Opět větší riziko na západě a severu.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty