Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.06.2023 08:09:00

Ropná centrální banka a další výhled na této komoditě - Víkendář

Saúdská Arábie se nyní považuje za jakousi centrální banku ropného trhu. Proto se rozhodla, že sníží těžbu. Chce totiž stabilizovat ceny ropy za každou cenu. A toto snížení by mnělo představovat most do druhé poloviny roku, ve které se očekává utažení podmínek na trzích s ropou. Pro Bloomberg to uvedl Daniel Yergin z S&P Global.

Podle experta se podle očekávání nevyvíjí poptávková strana trhu. Je to dáno zklamáním ze síly ekonomického oživení v Číně, nejistota panuje ohledně amerického hospodářství a za očekáváním se nachází i to evropské. To vytváří poptávkový tlak na další pokles cen ropy. Na to chce reagovat Saúdská Arábie zmíněným snížením produkce tak, aby tomuto poklesu zabránila.

Na Bloombergu k tomu dodali, že „evidentním slonem v místnosti“ je Rusko, které zřejmě nesnižuje produkci tak, jak se očekávalo a není jisté, jak moc jeho ropy proudí do jiných zemí. Yergin s tím souhlasí, podle něj Rusko nyní jedná tak, jak vyhovuje jemu a to znamená maximalizaci těžby a financování jeho válečných aktivit. K tomu expert připomněl, že před dvěma lety kupovala nejvíce ruské ropy Evropa, nyní „to není téměř nic“. Nejvíce ropy z této země v tuto chvíli odebírá Čína.

O spolupráci Ruska se zeměmi OPEC se hovoří jako o „OPEC plus“. Na Bloombergu se tázali, jaká je nyní vlastně povaha této spolupráce a Yergin odpověděl, že Rusko i Saúdská Arábie mají zájem na jejím zachování. V tuto chvíli jsou ale priority Ruska „někde jinde“. Ohlášení o snížení produkce ze strany druhé země je pak podle experta sice silným signálem, ale dojít by k němu mělo až příští měsíc a trhy s ropou sice po jeho zveřejnění krátce posílily, ale pak ceny opět korigovala.

Následující graf ukazuje vývoj cen ropy od září minulého roku, vyznačeny jsou časové body, kdy OPEC ohlásil snížení produkce. V předchozích dvou případech ropa na čas vystoupala nahoru, ale poté její cena klesla pod úrovně před ohlášením:

Crude
Zdroj: Bloomberg, Youtube

V USA je podle experta navzdory volání po výrazném navýšení domácí těžby stále znát nejistota u těžby z břidlic. Firmy v tomto odvětví se namísto vyšších investic zaměřují stále zejména na vracení peněz akcionářům. Je to „nový společenský kontrakt“, který pomyslně uzavřely se svými investory a který jim umožňuje existenci na kapitálových trzích.

Na závěr expert uvedl, že Saúdská Arábie potřebuje financovat transformaci své ekonomiky a její pohled na vývoj na ropném trhu je „střednědobý“. Jinak řečeno, nejde jí jen o krátkodobé výkyvy a maximalizaci krátkodobých příjmů. A celkově „nechce nechat cenu klesnout pod 80 dolarů za barel“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688