Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.06.2023 16:09:55

Špatný vstup české ekonomiky do Q2 neprospěl domácí měně (Komentář)

Data z tuzemské ekonomiky tento týden příliš nepotěšila. Domácí průmyslová výroba po březnovém oživení v dubnu meziměsíčně klesla o 1,9 % (ve zpracovatelském průmyslu ještě výrazněji o 2,7 %) a navázala tak na slabé výkony v lednu a únoru. Výhled pro tuzemský průmysl navíc není příliš optimistický, jak ukazují předstihové indikátory a negativní vývoj v zahraniční poptávce. Nedařilo se ani stavebnictví. Více k dubnovým produkčním statistikám najdete zde: https://bit.ly/460noDU. Údaje tržeb z maloobchodu a ze služeb zase potvrdily pokračující útlum spotřebitelské poptávky (více zde: https://bit.ly/3Chq7Ls). Přestože růst mezd na začátku roku zrychlil, mezičtvrtletně reálně klesly vlivem odeznění efektu úsporného tarifu a lednového přecenění zboží a služeb. To ukázala data vývoje mezd za celé první čtvrtletí (více zde: https://bit.ly/3NaSm3F). Celkově se tedy vstup české ekonomiky do druhého čtvrtletí příliš nepovedl a s ohledem na pokračující slabý výkon průmyslu v prostředí slábnoucí globální poptávky a výdajové umírněnosti domácností se tak rizika koncentrují ve směru další stagnace případně i poklesu ekonomické aktivity.

České koruně výše zmíněná data příliš neprospěla. Po posílení na začátku týdne všechny zisky následně odevzdala a na samotném konci týdne je zhruba o 0,4 % slabší. Klesly i korunové tržní sazby, v týdenním srovnání o zhruba 11-20 bb dle splatnosti, zatímco dolarové a eurové sazby mírně vzrostly. Nejvýznamnější pokles zaznamenal především velmi krátký konec křivky korunových sazeb spojený s očekáváním uvolňování domácí měnové politiky. Šance na zvýšení sazeb na nadcházejícím zasedání (21.6.) – podle nás nepravděpodobný scénář – zředil dnes zveřejněný rozhovor s víceguvernérkou E. Zamrazilovou. V dále zveřejněném rozhovoru T. Holub připustil možnost opatrného snižování sazeb na začátku příštího roku.

Ekonomika eurozóny dle finálního údaje stejně jako ve Q4 22 i v Q1 23 mezičtvrtletně klesla o 0,1 % a nejmenším možným poklesem tak splnila definici technické recese. I když při odhlédnutí od volatilních údajů Irska, jehož HDP nezachycuje reálnou ekonomickou aktivitu příliš dobře, ekonomika eurozóny v Q1 23 stagnovala (po poklesu o 0,1 % ve Q4 22). Slabé výkony v evropském průmyslu a již zmíněný negativní vývoj v globální poptávce – podložený daty z Číny, kde se oživení aktivity potýká s problémy – předznamenávají slabší výkon pro Q2. Klíčovou roli sehraje míra oživení spotřeby domácností, která v Q1 mezičtvrtletně opět klesla.

Data z druhé strany Atlantiku překvapovala vesměs negativně. Zklamal zejména výrazně slabší ISM index ze služeb (50,3 b vs konsensus 52,4 b) a nad očekávání byly zase vyšší týdenní statistiky o podpoře v nezaměstnanosti (261 tis. vs konsensus 235 tis.), byť tento indikátor je poměrně volatilní. Trhy nicméně vyhlížely především blížící se zasedání amerického Fedu a ECB, které jsou na programu příští týden.

Euro vůči dolaru posílilo až ke konci týdne a ve srovnání s pondělní otevírací úrovní je o 0,6 % silnější. Kromě české koruny ostatní středoevropské měny měly tendenci během týdne posilovat.Maďarský forint posílil o 0,4 %, nerozhodilo ho ani nad očekávání výraznější zpomalení tamní inflace v souvislosti s tempem uvolňování měnové politiky. Polský zlotý po úterním rozhodnutí tamní centrální banky o ponechání klíčové úrokové sazby na úrovni 6,75 % mírně posílil a v týdenním srovnání je o zhruba 1 % silnější.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

13.10.2023Domácí měna v průběhu týdne oslabila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.08.2023Pozitivní náznaky v nevýrazném růstu české ekonomiky ve Q2 (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.07.2023Ekonomika v souladu s naší prognózou v Q2 nepatrně vzrostla (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.05.2023Euro tento týden sláblo, neprospěla mu horší data (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688