ec.europa.eu (Evropská komise)
Měny-forex  |  08.06.2023 14:07:25

Komise schvaluje veřejnou podporu čtrnácti členských států ve výši až 8,1 miliardy eur na významný projekt společného evropského zájmu v oblasti mikroelektroniky a komunikačních technologií - Státní podpora

Komise schválila podle pravidel EU pro státní podporu významný projekt společného evropského zájmu na podporu výzkumu, inovací a prvního průmyslového využití mikroelektroniky a komunikačních technologií v celém hodnotovém řetězci.

Projekt nazvaný „IPCEI ME/CT“ společně připravilo a oznámilo čtrnáct členských států: Česko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko a Španělsko.

Členské státy poskytnou až 8,1 miliardy eur z veřejných zdrojů, což by mělo vygenerovat dalších 13,7 miliardy eur v podobě soukromých investic. V rámci tohoto významného projektu společného evropského zájmu realizuje 56 společností, včetně malých a středních podniků a začínajících podniků, 68 dílčích projektů.

Projekt IPCEI ME/CT

Projekt IPCEI ME/CT se týká výzkumných a vývojových projektů zahrnujících mikroelektroniku a komunikační technologie v celém hodnotovém řetězci od materiálů a nástrojů až po návrhy čipů a výrobní procesy.

Cílem těchto dílčích projektů je umožnit provedení digitální a ekologické transformace prostřednictvím: i) tvorby inovativních řešení v oblasti mikroelektroniky a komunikace a ii) vývojem energeticky účinných elektronických systémů a výrobních metod šetřících zdroje. Přispějí k technologickému pokroku v mnoha odvětvích, včetně komunikací (5G a 6G), autonomního řízení, umělé inteligence a kvantové výpočetní techniky. Budou rovněž podporovat společnosti působící v oblasti výroby, distribuce a využívání energie při jejich ekologické transformaci.

První nové produkty mohou být uvedeny na trh již v roce 2025 a dokončení celého zastřešujícího projektu je plánováno na rok 2032, přičemž lhůty se liší v závislosti na konkrétním dílčím projektu a zúčastněných podnicích. Očekává se, že bude vytvořeno přibližně 8 700 přímých pracovních míst a mnoho dalších nepřímých pracovních míst.

Projekt IPCEI ME/CT navazuje na první významný projekt společného evropského zájmu na podporu výzkumu a inovací v oblasti mikroelektroniky, který Komise schválila v prosinci 2018 a doplňuje jej.

Posouzení ze strany Komise

Komise posoudila navrhovaný významný projekt společného evropského zájmu podle pravidel EU pro státní podporu, konkrétně podle sdělení z roku 2021 o významných projektech společného evropského zájmu (dále jen „sdělení o významných projektech společného evropského zájmu“). Pokud se soukromé iniciativy podporující průlomové inovace neuskuteční z důvodu významných rizik, která s sebou tyto projekty nesou, umožňují pravidla pro významné projekty společného evropského zájmu, aby členské státy společně překlenuly mezeru při překonávání těchto významných selhání trhu. Pravidla pro významné projekty společného evropského zájmu zároveň zajišťují, aby hospodářství EU obecně těžilo z podporovaných investic a byla omezena potenciální narušení hospodářské soutěže.

Komise zjistila, že projekt IPCEI ME/CT splňuje požadované podmínky stanovené v jejím sdělení a je v souladu s pravidly státní podpory.

Komise došla zejména k těmto závěrům:

  • Projekt IPCEI ME/CT bezprostředně přispívá k dosažení několika cílů EU v oblasti ekologičtější, digitální, bezpečnější, odolné a nezávislé ekonomiky stanovených v klíčových politických iniciativách EU, jako je evropská digitální dekáda a Zelená dohoda pro Evropu.
  • Všech 68 dílčích projektů, které tvoří součást daného projektu IPCEI ME/CT, je vysoce ambiciózních, neboť jejich cílem je vývoj technologií, které jdou nad rámec toho, co v současnosti nabízí trh, a umožní zásadní zlepšení, zejména v oblasti senzorů, vysoce výkonných procesorů, mikroprocesorů včetně umělé inteligence, aktuátorů a komunikačních prostředků pro bezpečnou výměnu dat.
  • Významný projekt společného evropského zájmu rovněž zahrnuje značná technologická a finanční rizika. Veřejná podpora je proto nezbytná k tomu, aby byly společnosti motivovány k uskutečnění investice.
  • Podpora jednotlivým společnostem je omezena na to, co je nezbytné, přiměřené a nepatřičně nenarušuje hospodářskou soutěž. Komise zejména ověřila, že celkové plánované maximální částky podpory jsou v souladu se způsobilými náklady dílčích projektů a jejich mezerami ve financování. Pokud se navíc ukáže, že velké dílčí projekty, které tvoří projekt společného evropského zájmu, jsou velmi úspěšné a vytvářejí dodatečné čisté příjmy, vrátí společnosti část obdržené podpory příslušnému členskému státu (mechanismus zpětného vyžádání).
  • Výsledky projektu budou zúčastněné společnosti využívající veřejnou podporu široce sdílet s evropskou vědeckou obcí a průmyslem mimo podniky a země, které jsou součástí daného významného projektu společného evropského zájmu, mimo jiné prostřednictvím konferencí, publikací, přístupu k pilotním a výrobním zařízením nebo udělováním licencí na práva duševního vlastnictví. V důsledku toho vzniknou v celé Evropě pozitivní vedlejší účinky.

Financování, účastníci a struktura významného projektu společného evropského zájmu

Daný významný projekt společného evropského zájmu zahrnuje 68 dílčích projektů od 56 podniků. Tito přímí účastníci budou úzce spolupracovat prostřednictvím více než 180 plánovaných případů přeshraničních spolupráce.

Níže uvedený obrázek znázorňuje celkovou strukturu projektu IPCEI ME/CT, včetně jeho jednotlivých pracovních okruhů:

Těchto 68 dílčích projektů je součástí širšího ekosystému projektu IPCEI ME/CT, do něhož je zapojeno více než 30 přidružených účastníků, včetně univerzit, výzkumných organizací a společností, které se nacházejí v dalších pěti členských státech EU (Belgie, Lotyšsko, Maďarsko, Portugalsko a Slovinsko) a v Norsku. Veřejná podpora projektům realizovaným výzkumnými organizacemi nevyžaduje souhlas Komise, neboť se nepovažuje za podporu. Společnosti, které usilují o omezené částky podpory, mohou získat veřejnou podporu podle obecného nařízení o blokových výjimkách, a proto je nemusí oznamovat Komisi ke schválení. Jejich inovativní projekty nejsou jako takové považovány za součást daného významného projektu společného evropského zájmu.

Na níže uvedeném obrázku znázorňujícím ekosystém projektu IPCEI jsou uvedeni přímí účastníci a přidružené účastníci.

Kromě toho existuje okolo 600 nepřímých partnerů, což jsou společnosti nebo organizace, které mají dohody o spolupráci s jedním nebo více přímými účastníky projektu IPCEI ME/CT, a proto mohou z různých činností v oblasti šíření výsledků těžit.

Několik členských států (Česko, Finsko, Francie, Itálie, Lotyšsko, Německo, Rakousko, Rumunsko, Slovensko a Španělsko) zahrnulo svou účast na projektu IPCEI ME/CT do svých plánů pro oživení a odolnost. Tyto členské státy mají možnost částečně financovat své projekty prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost.

Další informace o výši podpory pro jednotlivé účastníky budou k dispozici ve veřejné verzi rozhodnutí Komise, jakmile budou s členskými státy a třetími stranami vyřešeny otázky důvěrnosti.

Souvislosti

Schválení tohoto významného projektu společného evropského zájmu ze strany Komise je součástí širšího úsilí Komise o zajištění ekologičtějšího, digitálního, bezpečnějšího, odolného a nezávislého evropského hospodářství.

Dne 7. prosince 2020 podepsalo 22 členských států společné prohlášení o evropské iniciativě v oblasti procesorů a polovodičových technologií, v němž vyjádřily ochotu spolupracovat a spoluinvestovat do polovodičových technologií mobilizací zúčastněných stran z průmyslu prostřednictvím aliance, řešením společných výzev za pomoci různých mechanismů financování a zřízením nového významného projektu společného evropského zájmu.

V prosinci 2018 schválila Komise podle unijních pravidel státní podpory první významný projekt společného evropského zájmu na podporu výzkumu a inovací v oblasti mikroelektroniky s rozpočtem do výše 1,75 miliardy eur. Projekt byl společně zřízen a oznámen Francií, Itálií, Německem a Spojeným královstvím. Tento projekt, jehož cílem je vývoj inovativních mikroelektronických technologií a komponentů pro automobilový průmysl, internet věcí a další klíčové aplikace (např. vesmír, avionika a bezpečnost) a jejich první průmyslové využití, původně zahrnoval 27 společností a dvě výzkumné organizace. V březnu 2021 schválila Komise rakouskou podporu ve prospěch tří společností, které se k projektu připojily.

Dnešní rozhodnutí se týká šestého významného projektu společného evropského zájmu schváleného podle unijních pravidel státní podpory. Jedná se o třetí významný projekt společného evropského zájmu schválený na základě sdělení z roku 2021, které stanoví kritéria, podle nichž může několik členských států podporovat nadnárodní projekty strategického významu pro EU podle čl. 107 odst. 3 písm. b) Smlouvy o fungování Evropské unie. Cílem sdělení je podnítit členské státy k tomu, aby podporovaly vysoce inovativní projekty, které jasně přispívají k hospodářskému růstu, zaměstnanosti a konkurenceschopnosti.

Sdělení o významných projektech společného evropského zájmu doplňuje další pravidla státní podpory, jako jsou pokyny pro podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky, obecné nařízení o blokových výjimkách a rámec pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací, která umožňují podporu inovativních a ekologických projektů a zároveň zajišťují, aby potenciální narušení hospodářské soutěže byla omezená.

Sdělení o významných projektech společného evropského zájmu podporuje investice do výzkumu, vývoje a inovací, první průmyslové zavádění a výstavbu infrastruktury pod podmínkou, že projekty, které obdrží toto financování, jsou vysoce inovativní, mají evropský význam a nezahrnují hromadnou výrobu ani komerční činnosti. V rámci projektu jsou rovněž vyžadovány rozsáhlé závazky týkající se šíření a přenášení nových znalostí po celé EU, jakož i podrobné posouzení hospodářské soutěže, aby se minimalizovalo jakékoli neoprávněné narušení vnitřního trhu.

Dne 1. února 2023 Komise ve svém sdělení „Průmyslový plán Zelené dohody pro věk s nulovými čistými emisemi“ oznámila, že s ohledem na Zelenou dohodu přezkoumá obecné nařízení o blokových výjimkách a zvýší prahové hodnoty oznamovací povinnosti pro podporu zelených investic s cílem dále zefektivnit a zjednodušit zavádění významných projektů společného evropského zájmu. S cílem dále zefektivnit a zjednodušit zavádění významných projektů společného evropského zájmu schválila Komise dne 9. března 2023 změnu obecného nařízení o blokových výjimkách, podle níž mohou inovativní projekty související s významnými projekty společného evropského zájmu získat podporu až do výše 50 milionů eur, aniž by bylo nutné oznámení Komisi. Zároveň jsou tyto projekty stále uznávány za součást ekosystému vytvořeného významným projektem společného evropského zájmu.

Kromě toho Komise dne 1. února 2023 v rámci svého průmyslového plánu Zelené dohody pro Evropu oznámila, že vypracuje kodex osvědčených postupů (dále jen „kodex“) založený na znalostech, zkušenostech a poznatcích získaných při posuzování státní podpory u předchozích a probíhajících významných projektů společného evropského zájmu s cílem zajistit transparentnější, inkluzivnější, rychlejší a efektivnější koncipování a posuzování projektů v rámci významného projektu společného evropského zájmu. Dne 17. května 2023 zveřejnila Komise kodex na internetových stránkách GŘ COMP věnovaných projektům společného evropského zájmu. Tento kodex představuje příručku osvědčených postupů určenou vnitrostátním orgánům, koordinujícímu členskému státu vybranému vnitrostátními orgány, společnostem využívajícím podporu na základě pravidel pro významné projekty společného evropského zájmu a útvarům Komise. Kromě toho má Komise v úmyslu pořádat pravidelná technická setkání s členskými státy za účelem sdílení osvědčených postupů s cílem dále zlepšit procesy související s významnými projekty společného evropského zájmu pro všechny zúčastněné strany a zajistit, aby se do budoucích významných projektů společného evropského zájmu mohly zapojit všechny členské státy.

Jakmile bude vyřešena otázka důvěrnosti, budou nedůvěrná znění rozhodnutí zveřejněna v rejstříku státních podpor, který Komise publikuje na stránkách pro hospodářskou soutěž, pod čísly SA.101141 (Česko), SA.101143 (Finsko), SA.101193 (Francie), SA.101151 (Irsko), SA.101186 (Itálie), SA.101201 (Malta), SA.101129 (Německo), SA.101171 (Nizozemsko), SA.101175 (Polsko), SA.101202 (Rakousko), SA.101192 (Rumunsko), SA.101210 (Řecko), SA.101200 (Slovensko) a SA.101150 (Španělsko). Informace o nových rozhodnutích týkajících se státní podpory zveřejněných na internetu a v Úředním věstníku Evropské unie naleznete také ve specializovaném elektronickém týdeníku State Aid Weekly e-News.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 14:45  USDCAD roste po datech z USA a Kanady (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
St 10:32  AUD/USD hledá sílu u býků po silném propadu InstaForex (InstaForex)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688