mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.06.2023 12:13:00

MZV odstartovalo letní turistickou sezónu, posílí ambasády v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku

MZV odstartovalo letní turistickou sezónu, posílí ambasády v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku

08.06.2023 / 11:17 | Aktualizováno: 09.06.2023 / 12:13

Zřízení letních konzulárních jednatelství, společné hlídky českých a místních policistů či kampaň na webovou aplikaci DROZD. To jsou hlavní opatření, která na letošní léto připravilo Ministerstvo zahraničních věcí. Na tiskové konferenci v Černínském paláci je ve čtvrtek 8. června 2022 představil šéf resortu Jan Lipavský.

Loňská letní turistická sezóna byla první post-covidovou sezónou, avšak nevykázala ještě takové objemy cestovatelů jako před pandemií. Letos lze očekávat plnohodnotnou sezónu. Na tu je ale síť českých zastupitelských úřadů připravena.

Novinkou v této sezoně je pak vstup Chorvatska jako oblíbené dovolenkové destinace do Schengenského prostoru. „V souvislosti s Chorvatskem bych rád připomenul, že během českého předsednictví se podařilo dostat Chorvatsko do Schengenu. Cesty Čechů do oblíbené prázdninové destinace se tedy obejdou bez hraničních kontrol,“ uvedl k tomu ministr Lipavský.

Dále pro případy komplikací českých občanů při cestování do zahraničí zřizuje MZV i letos během letní sezóny tzv. konzulární jednatelství. Ta se nacházejí v zemích, které jsou oblíbenými dovolenkovými destinacemi českých občanů - v bulharském Burgasu a v chorvatských městech Rijeka a Split. Rovněž dochází k posílení českého honorárního konzulátu ve španělské Barceloně.

V Chorvatsku a Bulharsku budou dále působit společné hlídky českých a místních policistů. Smyslem přítomnosti českých policistů v národních uniformách je zejména pomáhat překonat jazykovou bariéru a účinně pomáhat například při dopravních nehodách či případným obětem trestné činnosti. Přítomnost českých policistů rovněž přispívá k pocitu bezpečí českých turistů během jejich dovolené,“ řekl Lipavský.

Ministerstvo zahraničních věcí zároveň důrazně doporučuje cestujícím Čechům, aby se zaregistrovali do systému DROZD, díky kterému budou dostávat aktuální informace o nenadálých událostech v místě pobytu. V letošním roce se dosud zaregistrovalo přes 38 000 občanů, bylo odesláno téměř 3 000 SMS a přes 3 500
e-mailů. Nejvíce zaregistrovaných českých cestovatelů letos dosud eviduje Thajsko, Izrael, Egypt, Velká Británie, Turecko, USA, Itálie, Jordánsko, Španělsko a Mexiko.

Od 1. do 30. června zároveň probíhá v médiích kampaň k systému DROZD, a to prostřednictvím sociálních sítí, online reklamy, venkovních billboardů a rádií. Během tiskové konference ministr zahraničí upozornil, že MZV také pracuje na uvedení mobilní aplikace DROZD.

„MZV se bude snažit udržet vysoký standard konzulárních služeb pro české občany v nouzi. I z tohoto důvodu rozšiřujeme rovněž síť českých honorárních konzulátů, a to např. nedávným otevřením takového úřadu v turisticky zajímavém Acapulcu v Mexiku,“ uvedl vrchní ředitel pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.

galerie

MZV odstartovalo letní turistickou sezónu, posílí ambasády v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688