Cez.cz (ČEZ)
Studium  |  09.06.2023 10:32:00

Studenti složili v Temelíně Jadernou maturitu - energetici potvrzují, že absolventi jejich odborných stáží mají velkou šanci najít v energetice své budoucí uplatněn

9. 6. 2023

Studenti složili v Temelíně Jadernou maturitu

Čtyřicítka studentů ze třinácti českých středních škol a gymnázií dnes absolvovala svou první „maturitu“. Znalostním testem středoškoláci ukončili třídenní odbornou stáž Skupiny ČEZ v Jaderné elektrárně Temelín. V Temelíně šlo letos o třetí kolo Jaderné maturity. Letos si netradiční diplom z Temelína odnesla celkově více než stovka studentů.

Strojovna výrobního bloku, centrum, kde energetici připravují svářeče nebo simulátor blokové dozorny. To jsou jen příklady míst, které ve třech bězích navštívila více než stovka středoškoláků. I letos pro ně ČEZ připravil Jadernou maturitu. Netradiční zkoušku dnes složila poslední skupina středoškoláků.

Teoretickou část Jaderné maturity pokrylo devět přednášek od odborníků z elektrárny zaměřených například na teorii jaderných reaktorů, radiační ochranu nebo na představení jaderné a nejaderné části elektrárny. Získané znalosti prověřil závěrečný test – Jaderná maturita. Všichni byli úspěšní a mohli si tak z Temelína odnést netradiční maturitní vysvědčení.

Sami energetici potvrzují, že absolventi jejich odborných stáží mají velkou šanci najít v energetice své budoucí uplatnění.

„Řadu absolventů určitě nevidíme naposledy. Někteří z nich se k nám nebo do jiných provozů Skupiny ČEZ vrací po skutečné maturitě. Jiní pokračují ve studiu na vysokých školách a už jako vysokoškoláci u nás absolvují dvoutýdenní „Letní univerzitu“, což už je taková vstupenka pro práci v jaderné elektrárně,“

vysvětluje Romana Balounová ze strategického náboru energetické firmy.

Kvůli velkému zájmu středoškoláků jen v Temelíně letos proběhly hned tři běhy jaderných maturit, podobný počet studentů absolvuje stejnou akci i v Jaderné elektrárně Dukovany. Další stáže pro studenty odstartují v průběhu prázdnin. Celou nabídku stáží a exkurzí najdou zájemci na internetových stránkách www.kdejinde.cz

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688