Patrik Duda (Atreon)
Stavebnictví  |  09.06.2023 10:32:22

Železobeton: Stavební zázrak, který změnil tvář moderního světa

Před mnoha desetiletími francouzský zahradník Joseph Monier vymyslel kompozitní materiál, který se stal zázrakem ve stavebnictví – železobeton. Tento materiál, tvořený betonem s železnou nebo ocelovou výztuží, se stal symbolem pevnosti, stálosti, nosnosti a hospodárnosti a jeho využití je rozsáhlé v mnoha oblastech. Bez železového betonu by mnoho moderních konstrukcí z betonu nebylo možné postavit. Jaké jsou vlastnosti a výhody železobetonu a jak se využívá? To se dozvíte v tomto článku.

Co je železobeton?

Železobeton, jinak zvaný železový beton nebo železobetonový beton, je kompozitní materiál, který je tvořen betonem se železnou nebo ocelovou výztuží, která se do betonu zalévá při výrobě a doplňuje tak jeho vlastnosti. „Beton má vysokou pevnost v tlaku, ale velmi malou pevnost v tahu, proto se musí vyztužovat ocelí. Důležitým pravidlem je i to, že výztuž musí být položena minimálně 5 cm pod povrchem betonu, aby byla ochráněna před korozí,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon.  

Pro výrobu železobetonu se obvykle používá ocelová výztuž – betonářská ocel kruhového průřezu s povrchem opatřenými příčnými žebírky nebo vtisky, která je do betonu ukládána volně ve formě tyčí, svařovaných sítí nebo prostorových nosníků. Další moderní variantou výztuží betonu je náhrada klasické výztuže pomocí kompozitních materiálů. Výztuž může být dále konkrétně upravena v tzv. armovnách – ohýbárnách. Komplikovanější tvary mohou být tak již připraveny jako hotový celek, oproti tomu rovné výztuže se montují přímo na stavbách.  

Výhody železobetonu

Dlouhá životnost, pevnost, stálost, odolnost, nosnost a hospodárnost – hlavní a zásadní výhody železobetonu, díky nimž je jeho využití tak rozsáhlé v mnoha oblastech. Unikátní výsledek s jedinečnými vlastnostmi. To je spojení betonu a ocelové výztuže. Nejde jen o jakýsi fenomén dnešní doby. Jde o technologii prověřenou mnoha desetiletími, od velkých projektů, až po ty menší. O popularizaci železobetonu se postaral opět Francouz, a to tentokrát Francois Hennebique, který v roce 1900 v Paříži představil několik železobetonových budov.  

Využití železobetonu

Železobetonový beton se používá v průmyslově vyráběných betonových prefabrikátech, jako jsou panely nebo nosníky, zároveň i přímo na stavbách vytvářením ocelových konstrukcí pomocí sváření a vázání, které se následně vylévají betonem. Propojením vlastností betonu a oceli vznikají kvalitní stavby a konstrukce, které splňují požadavky na velká rozpětí, výšky a zatížení. Díky svým vlastnostem a koncepčnímu řešení je právě železový beton ideální pro všechny stavební konstrukce. Bez něj by mnoho staveb vůbec neexistovalo – bez výztuže by nebylo možno stavět žádné moderní konstrukce z betonu. Nejde jen o splnění pravidel určité bezpečnosti, ale především jde o dlouhou životnost těchto staveb, která je postavená především na využití tohoto „nesmrtelného“ materiálu.   

„U staveb rodinných domů svoje konkrétní využití najde železobeton hlavně v základových deskách, stropech, železobetonových věncích nebo ztracených bednění s ocelovou výztuží a betonovou směsí,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon.  

Železobetonová historie

  • Američan William E. Ward jej poprvé využil v pozemním stavitelství při stavbě své vily v Port Chesteru u New Yorku v roce 1873. Dříve se železobeton využíval především ve stavitelství mostních konstrukcí.

  • V roce 1903 byl postavený 1. železobetonový mrakodrap v Cincinnati (Ohio, USA) s názvem The Ingalls Buildings. Tato budova s 16 patry byla navržena architektonickou firmou Elzner a Andersen a byla pojmenována podle svého investora. Budova v té době byla považována za velmi odvážný počin, ale díky ní začal rozmach ve využívání železobetonu na stavbu výškových budov po celých USA.

  • Budova Homer Laughlin postavená v roce 1904 na Broadwayi byla jednou z prvních nákupních center postavených s pomocí železobetonu. Jako osudem právě v této budově v přízemním patře fungoval francouzský obchodní dům.

  • Na začátku 20. století začalo k postupnému využívání železobetonu při stavbách i různých hotelů. Po mnoha zborcených hotelech postavených na původním principu, tedy bez výztuh, a po špatných reakcích na různé přírodní úkazy jako zemětřesení, i zarytí odpůrci museli souhlasit s tím, že je třeba přejít na novou technologii i v tomto oboru. Mezi jedny z prvních patřil 8 patrový hotel Hayward postavený v roce 1906.

  • Železobeton je, a byl vždy, postaven především na svých vlastnostech při stavbách budov, zároveň ale začal mít i svou estetickou funkci. Na této prioritě zapracovala v roce 1904 americká architektka Julia Morgan, která byla průkopnicí právě v estetickém využití železobetonu. Svoji první železobetonovou konstrukci – zvonovou věž nazvanou El Campanil – postavila v Mills College kousek od zálivu v San Diegu. O dva roky později toto dílo přežilo velmi silné zemětřesení a díky tomu si Moraganová získala reputaci, která jí pomohla nastartovat kariéru.

  • Při opravách i rekonstrukcích historických staveb a budov je železobeton využíván již automaticky. Vše samozřejmě podléhá schválení památkářů, ale využití této technologie je už naprosto běžnou záležitostí i v této oblasti. Krásným příkladem může být rekonstrukce střechy baziliky La Sagrada Familia ve Španělsku.

Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem.

Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“. Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál.

Ve volném čase běhá a chodí především do fitka.

Více informaci na: www.atreon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Stavebnictví:

08.04.2024  Komentář k výsledkům stavebnictví v únoru 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
02.04.2024  Cena Inženýrské komory zviditelní technické stavby – letos už podvacáté ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
12.03.2024  Firmy ve stavebnictví nově ručí za mzdy zaměstnanců i u svých subdodavatelů BDO Česká republika (BDO Česká republika)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688