ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  09.06.2023 00:58:52

Stavební povolení v Karlovarském kraji v 1. čtvrtletí 2023 - stavební úřady vydaly celkem 503 stavebních povolení, což je o 0,6 % méně než loni

9. června 2023

V 1. čtvrtletí 2023 vydaly stavební úřady v Karlovarském kraji celkem 503 stavebních povolení, což je o 0,6 % méně než ve stejném období minulého roku. Orientační hodnota povolených staveb v našem kraji dosáhla 1,8 mld. , ve srovnání se shodným obdobím předchozího roku tak došlo k výraznému poklesu této hodnoty o 40,4 %. Průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla výše 3 561 tis. Kč.

V České republice bylo v 1. čtvrtletí 2023 vydáno celkem 19 002 stavebních povolení. Meziročně došlo ke snížení počtu vydaných stavebních povolení ve všech regionech České republiky. Největšího procentního poklesu počtu vydaných stavebních povolení ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku dosáhl Jihomoravský kraj, a to o 19,7 %.

Vydaná stavební povolení podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Vydaná stavební povolení podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Stavební úřady v Karlovarském kraji vydaly v 1. čtvrtletí 2023 celkem 503 stavebních povolení, což je o 0,6 % méně než v předchozím roce. Na republikovém celku vydaných staveních povolení se náš kraj podílel 2,6 %. Nejvíce stavebních povolení připadalo na inženýrské stavby (46,7 %) a téměř třetina se týkala bytových budov (27,2 %).

Vydaná stavební povolení a orientační hodnota staveb v 1. čtvrtletí 2023

Vydaná stavební povolení a orientační hodnota staveb v 1. čtvrtletí 2023

Vydaná stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v 1. čtvrtletí 2023

Vydaná stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v 1. čtvrtletí 2023

Nejvíce stavebních povolení v Karlovarském kraji bylo vydáno v okrese Cheb (196), na celkovém počtu vydaných stavebních povolení v kraji se tento okres podílel 39,0 %. Naopak nejméně stavebních povolení bylo tradičně vydáno v okrese Sokolov (133), ve kterém ale došlo k jejich nejvyššímu meziročnímu nárůstu, a to o 10,8 %. Jediným okresem Karlovarského kraje, kde se počet vydaných stavebních povolení meziročně snížil, byl okres Karlovy Vary (o 16,7 %). Na bytové stavby a inženýrské stavby bylo vydáno nejvíce stavebních povolení v okrese Cheb (51, resp. 98).

Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Orientační hodnota staveb, na které byla ve sledovaném období vydána stavební povolení, dosáhla v České republice hodnoty 131,4 mld. a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku tak zaznamenala nárůst (o 9,2 %). Meziroční nárůst orientační hodnoty staveb byl zaznamenám ve většině regionů České republiky s výjimkou Karlovarského, Pardubického, Moravskoslezského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje.

Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v 1. čtvrtletí 2023 Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v 1. čtvrtletí 2023

Z celkové orientační hodnoty staveb, na které byla vydána stavební povolení v Karlovarském kraji (1,8 mld. ), připadal největší podíl na bytovou výstavbu (41,7 %), téměř třetina na inženýrské stavby (30,9 %) a více než čtvrtina orientační hodnoty staveb souvisela s výstavbou nebytových budov (26,8 %).

Orientační hodnota staveb podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Orientační hodnota staveb podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Ve sledovaném období došlo v Karlovarském kraji k výraznému poklesu orientační hodnoty staveb, a to o 40,4 %. Na tomto propadu se podílely všechny okresy Karlovarského kraje. Nejvýrazněji se snížila orientační hodnota staveb v okrese Cheb, který zaznamenal snížení tohoto ukazatele téměř o polovinu (o 45,0 %). Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku poklesla v okrese Cheb nejvíce orientační hodnota nebytových staveb, a to téměř šestkrát.

Tradičně nejvyšší průměrnou hodnotu na jedno stavební povolení vykázalo ve sledovaném období Hl. město Praha (20 087 tis. Kč), naopak nejnižší hodnotu tohoto ukazatele zaznamenal Jihočeský kraj, a to 2 926 tis. Kč.

V Karlovarském kraji klesla meziročně průměrná hodnota na jedno stavební povolení o 40,0 % na 3 561 tis. Kč a v mezikrajském srovnání se jedná o druhou nejnižší průměrnou hodnotu na jedno stavební povolení v rámci České republiky. Na celorepublikový průměr tak karlovarský region nedosahuje o 3 355 tis. Kč.

Mezi okresy Karlovarského kraje vykázal ve sledovaném období nejvyšší průměrnou hodnotu na jedno stavební povolení okres Karlovy Vary (4 379 tis. Kč.), naopak nejnižší hodnota byla zaznamenána v okrese Sokolov (2 278 tis. Kč).

Orientační hodnota staveb celkem a průměrná hodnota na 1 stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v 1. čtvrtletí 2023

Orientační hodnota staveb celkem a průměrná hodnota na 1 stavební povolení v Karlovarském kraji a jeho okresech v 1. čtvrtletí 2023


Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688