SHMÚ (shmu.sk)
09.06.2023 10:06:00

Intenzívne zrážky môžu opäť priniesť povodňové javy na tokoch aj mimo nich

Nemenná poveternostná situácia spôsobuje lokálne lejaky a komplikuje hydrologickú situáciu. Doterajšie priestorové rozloženie úhrnov zrážok je vzhľadom na ich charakter nerovnomerné. Pohybovali sa zväčša v intervale 5 až 20 mm, na juhu západného a stredného Slovenska miestami od 25 do 40 mm, výnimočne aj viac (obr. 1).

Na východe územia sa zrážky vyskytli len miestami. Aktuálne je na monitorovaných úsekoch tokov ustálenosť až vzostup, lokálne aj výrazný vzostup vodných hladín (obr. 2). Vzhľadom na nasýtenie povodí predchádzajúcimi zrážkami je nutné počítať s možnosťou ďalších lokálnych výrazných vzostupov vodných hladín, aj s dosiahnutím stupňov povodňovej aktivity a to predovšetkým na menších tokoch (ako napr. dnes ráno v Pečeniciach na toku Jabloňovka - obr. 3).

Pri intenzívnych zrážkach môže dôjsť k sprievodným povodňovým javom najmä mimo tokov: stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestných komunikácií a pod., s potenciálom skomplikovať situáciu najmä vo väčších mestách (tzv. mestské povodne – urban floods).

Situáciu priebežne monitorujeme a výstrahy aktualizujeme. [MH]

Obr. 3: Zatopená ulica v Bohuniciach (okres Levice) 9.6.2023 ráno, foto: Andrej Dobiaš



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty