ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  08.06.2023 12:04:14

Sedm zemí EU získalo 2,4 miliardy eur z Modernizačního fondu EU na urychlení ekologické transformace - Zelená dohoda pro Evropu

Modernizační fond Evropské unie dnes vyplatil 2,4 miliardy eur na 31 projektů v sedmi přijímajících zemích. Finanční prostředky pomohou modernizovat jejich energetické systémy, snížit emise skleníkových plynů v energetice, průmyslu a dopravě a zvýšit energetickou účinnost. Jedná se o dosud nejvíce společně vyplacených prostředků, jež podpoří ekologickou transformaci Evropy. Tyto investice pomáhají daným členským státům snížit závislost na ruských fosilních palivech, splnit jejich cíle v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 a přispět k dlouhodobému závazku EU dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality.

Díky příjmům ze systému EU pro obchodování s emisemi byly další investice uskutečněny v Rumunsku (1,1 miliardy eur), Česku (1 miliarda eur), Bulharsku (197 milionů eur), Polsku (47 milionů eur), Chorvatsku (88 milionů eur), Lotyšsku (5 milionů eur) a Litvě (1 milion eur). Díky částkám, které byly dnes vyplaceny, dosáhly celkové částky vyplacené z Modernizačního fondu od ledna 2021 přibližně 7,5 miliardy eur, které využije deset způsobilých členských států. Projekty, jimž se dnes dostalo podpory, se zaměřují na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, modernizaci energetických sítí a energetickou účinnost.

K příkladům návrhů, které byly dnes financovány, patří:

Lhůta, v níž mají přijímající členské státy předložit investiční návrhy na potenciální podporu z Modernizačního fondu, je u neprioritních návrhů 15. srpna 2023 a u prioritních návrhů 12. září 2023.

Souvislosti

Modernizační fond je financován z příjmů z dražeb emisních povolenek ze systému EU pro obchodování s emisemi a jeho cílem je podpořit deset zemí EU s nižšími příjmy při jejich přechodu na klimatickou neutralitu. Příjemci podpory jsou tyto státy: Bulharsko, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko.

Modernizační fond podporuje investice do výroby a využívání energie z obnovitelných zdrojů, energetické účinnosti, skladování energie, modernizace energetických soustav (včetně dálkového vytápění, potrubí a sítí) a spravedlivé transformace v regionech závislých na uhlíku. Přehled dříve vyplacených částek naleznete zde.

Fond doplňuje další evropské nástroje financování, jako jsou např. politika soudržnosti nebo Fond pro spravedlivou transformaci. Mobilizuje významné zdroje, které mohou přijímajícím členským státům pomoci podpořit investice v souladu s plánem REPowerEU a balíčkem Fit for 55. Za činnost fondu odpovídají přijímající země, které úzce spolupracují s Evropskou komisí a Evropskou investiční bankou (EIB).

Dne 10. května 2023 byl revidovanýsystém EU pro obchodování s emisemi (EU ETS) zakotven v právu EU. Posílený systém EU ETS rozšiřuje oblast působnosti Modernizačního fondu a od roku 2024 poskytuje finanční podporu třem dalším přijímajícím členským státůmPortugalsku, Řecku a Slovinsku.

Činnosti Evropské investiční banky v rámci posuzování investičních návrhů v modernizačním fondu jsou vyčleněny ze standardních operací EIB v oblasti financování a technické pomoci, aby se zabránilo možnému střetu zájmů při provádění činností pověřených v souladu se směrnicí o ETS a prováděcím nařízením Komise ze dne 9. července 2020.

Další informace

Přijatá rozhodnutí o vyplacení

Potvrzení prioritních investic

Doporučení investičního výboru Modernizačního fondu

Seznam potvrzených a doporučených investičních návrhů

Internetové stránky Modernizačního fondu

Realizace Zelené dohody pro Evropu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688