Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.06.2023 17:04:00

Ekonomové úspěšně předpověděli devět z pěti recesí…

Známý vtip říká, že ekonomové správně předpověděli devět z posledních pěti recesí. Pronesl to prý kdysi Paul Samuelson a těžko říci, co by soudil o současné situaci. Každopádně, nejeden ekonom již řadu měsíců v USA recesi předpovídá, dokonce o ní možná panuje i určitý konsenzus. Ale samotná ekonomika si toho zatím moc nevšímá. Tedy jedna její část.

1. Výrobní sektor skutečně brzdí: PMI v americkém výrobním sektoru si na přelomu letošního a minulého roku sáhlo na lokální dno, pak se pokusilo o skok nahoru, ale zatím to vypadá, že neúspěšně:

1
Zdroj: Twitter

2. Komodity pod tlakem: Vývoj ve výrobním sektoru se projevuje na řadě komodit. Třeba index Bloombergu pro průmyslové kovy se nyní nachází na podobných úrovních, jako na dnu roku minulého. Jinak řečeno, smazal všechny zisky, které si připsal v druhé polovině roku 2022. My se dnes v této souvislosti podíváme na jeden zajímavý jev. Následující graf porovnává relativní ceny mědi a zlata na straně jedné s výnosy dlouhodobých amerických vládních dluhopisů.

Měď by měla reagovat na vývoj v globální ekonomice s kladnou korelací, u zlata je to trochu komplikovanější. Výnosy vládních dluhopisů by pak také měly vykazovat silnou tendenci k růstu v době boomu a naopak k poklesu během ekonomického útlumu nesoucího slábnoucí inflaci, či dokonce deflační tlaky. Graf se nám podle tohoto mustru chová – růst výnosů dluhopisů kopíruje a je kopírování vyšším poměrem cen mědi ke zlatu a naopak:

2
Zdroj: Twitter

Na grafu je ale nejzajímavější to, co se děje na jeho konci. Rozpad korelací, či dokonce vazeb přinesly poslední roky v řadě jiných případů a i v tomto. Zatímco výnosy míří směrem nahoru, relativní cena mědi ke zlatu se vydala opačným směrem. Podle ní by nyní výnosy „měly být“ někde pod 2 %, či naopak relativní cena by podle výnosů měla být u 0,3 a ne pod 0,2.

3. Služby zrychlují: Výnosy reagují na vývoj v celé ekonomice – na růst a inflační/dezinflační tlaky. Měď je ale provázána s výrobním sektorem a její vývoj se tak rýmuje s prvním grafem. Vše pak dohromady z nemalé části bude zřejmě spojovat vývoj ve službách. Jak ukazuje dnešní třetí obrázek, ty se v USA v posledních čtvrtletích chovají zhruba opačně, než výrobní sektor. Tvoří přitom téměř 80 % americké ekonomiky, výroba asi 14 %:

3
Zdroj: Twitter

Americká ekonomika tak nyní vykazuje znatelnou dichotomii, kdy panuje velký rozdíl mezi výrobním sektorem a službami. Což má mimo jiné za následek to, že některé komoditní trhy jsou i přes celkovou sílu ekonomiky pod znatelným tlakem. Významným témat tu přitom samozřejmě je monetární brzda a její opožděný efekt. Příště.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688