Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  07.06.2023 17:05:18

Spor mezi Ripple a americkou Komisí pro cenné papíry a burzy spěje ke svému závěru

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Soudní pře mezi americkou Komisí pro cenné papíry (SEC) a společností Ripple Labs Inc., tvůrcem digitální měny XRP, se chýlí ke konci. Alespoň to naznačují zprávy z obou táborů. O co se v tomto soudním sporu jedná? SEC se pasovala do role hlavního regulátora kryptografického trhu. Aniž by předtím vydala nějaká pravidla pro tento segment trhu, začala s potíráním, dle jejího mínění, protiprávního jednání. Jako první SEC zaměřila svou pozornost na výše zmíněnou společnost, Ripple Labs Inc. S touto společností SEC zahájila v prosinci 2020 spor, když obžalovala společnost Ripple, že prováděla neregistrované transakce s cennými papíry prodejem digitální měny XRP. Tuto kryptoměnu totiž považuje za cenný papír a nikoliv za druh měny.

Dopad do kryptografického odvětví

To, jak tento soudní spor dopadne, sleduje s napětím celá kryptokomunita. Je totiž zřejmé, že výsledek napoví další směřování regulace na území Spojených států Amerických. Pokud SEC vyhraje, fakticky se tím prakticky všechny kryptoměny stanou cenným papírem a spadnou pod jurisdikci SEC. Komise již dnes vede několik dalších sporů a to dokonce i s těmi největšími hráči, jako je kryptografická burza Coinbase. Ta se na SEC domáhá, aby regulátor přistoupil k většímu vyjasnění pravidel týkajících se kryptoměn. Doteď totiž SEC tyto žádosti odbývala odkazem na již existující zákonné normy, aniž by k tomu poskytla nějaký podrobnější výklad.

Přístup SEC má již dnes dopady do kryptotrhu v USA. Jedna z prvních kryptoburz, Bitfinex, již učinila první kroky k přesunu svého sídla mimo USA. Patří mezi první kryptografické společnosti, které získaly licenci k činnosti v Salvadoru. Tato středoamerická země nedávno přijala legislativu zaměřenou na podporu kryptografického průmyslu v zemi, čímž se snaží přilákat nové technologické firmy.

Že se postup SEC nelíbí ani dalším velkým hráčům, potvrzují zprávy o tom, že společnosti jako Coinbase, Gemini, Galaxy Digital a Ripple buď již přesunuly své aktivity do přátelštějších destinací, nebo o tak významném kroku uvažují. Kryptoměna Bittrex pak počátkem května uzavřela své služby v USA a následně vyhlásila bankrot. Společnosti Jane Street Group a Jump Crypto, dva z největších světových tvůrců trhu oznámili, že s ohledem na regulační nejistotu v USA, pozastavují své plány obchodování s kryptoměnami na tomto trhu. Společnost Jump Crypto navíc zvažuje úplný odchod z tamního trhu a přesun svých aktivit do zahraničí.

Je tak zřejmé, že případný úspěch SEC by exodus kryptografických společností z dosahu tamní jurisdikce jen akceleroval.

Dílčí vítězství pro Ripple

Jedním z nejvýznamnějších vítězství bylo, když předsedkyně soudu, Sarah Netburnová, vyhověla žádosti společnosti Ripple a nařídila SEC poskytnout této společnosti přístup k interní komunikaci o bitcoinu a ethereu. K těmto dvěma kryptoměnám totiž SEC na rozdíl od XRP přistupuje odlišně, přestože se stejně jako v případě bitcoinu a ethereu jedná o inovace v odvětví finančních technologií. Ripple si od této komunikace slibuje, že mu to umožní získat stěžejní poznatky o postupu SEC při rozlišování cenného papíru a měny, což je pro tento případ klíčové. Protože se, dle vyjádření SEC, jedná o velmi objemný materiál, požádaly SEC a společnost Ripple soud o prodloužení termínu pro předložení dokumentů.

Dopis SEC o prodloužení | zdroj Twitter [Eleanor Terret]

Další dílčí vítězství si společnost Ripple připsala při žádosti SEC o poskytnutí přístupu k osobním finančním záznamům vedoucích pracovníků společnosti Ripple. SEC tak chtěla dokázat finanční motivy vedoucích pracovníků při prodeji XRP. Tento požadavek soud zamítnul jako irelevantní a nadměrně rušivý.

Zatím poslední dílčí vítězství si Ripple připsal, když soud přitakal jeho argumentu, že SEC neposkytla řádné upozornění, že prodej XRP by mohl být klasifikován jako transakce s cennými papíry a dostatečně tak neobjasnila status kryptoměn.

Tato vítězství nejen, že posílila obhajobu společnosti Ripple, ale co je důležitější pro celý kryptografický segment, vytvořila precedens pro podobné případy v budoucnu.

Náklady a důsledky

Je zřejmé, že již více jak 2letý soudní spor není levnou záležitostí. Brad Garlinghouse, generální ředitel společnosti Ripple, uvedl, že společnost stál tento spor již více jak 200 milionů dolarů. Zároveň odhaduje, že by soudní spor mezi Ripple a Americkou Komisí pro cenné papíry a burzy mohl být uzavřen do konce třetího čtvrtletí 2023, tedy do konce září.

Samotný soudní spor poutá pozornost zejména proto, že příznivý verdikt pro Ripple by mohl vytvořit přelomový právní precedens pro další kryptoměny, které by mohly čelit podobnému zkoumání. Opačný výsledek by naopak zřejmě znamenal zrychlený přesun firem působících na americkém kryptoměnovém trhu mimo jurisdikci SEC. Na stole tak jsou varianty, buď budeme svědky další vlny nových inovací, nebo naopak dojde k zchlazení trhu, protože USA jsou aktuálně vůdčí hybnou silou trhu.

Ať již však spor dopadne jakkoliv, vítězem se nejspíš stane Evropa. Ta, díky nedávno přijaté směrnici na regulaci kryptografického trhu v EU, má díky tomu oproti jiným západním zemím značnou výhodu. Všichni hráči aktuálně znají všechna pravidla hry a mají i dostatek času nato, aby se nově vzniklým přizpůsobili. To se však nedá říct o USA. Když vyhraje spor společnost Ripple, bude to sice dobrá zpráva pro trh, ale stále v USA zůstane určité regulační vakuum a tím pádem nějaká nejistota trhu, jakým směrem se případné regulace posunou. V případě vítězství SEC však lze očekávat zesílenou aktivitu na poli regulace a někdy necitelné, až drakonické zásahy regulační zásahy SEC do fungování kryptografického trhu. Případné stěhování velkých hráčů z jurisdikce Spojených států do regionů s příznivějšími předpisy, by mohl posílit pozici Evropy jako centra digitálních aktiv.

Budoucnost Ripple

Přesto, že společnost vede dvou a půl letý soudní spor s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy a tento spor ji stál nemalé peníze, společnost prokázala velkou odolnost vůči tomuto tlaku zvenčí. To, že si udržela důvěru svých klientů a co víc, dokázala lákat nové investory, odborníci přisuzují správně zvolené formě komunikace. Ripple aktivně komunikuje se svými klienty, čímž jim objasňuje jednak vývoj soudní pře a druhak je informuje ohledně nových, popřípadě plánovaných inovací.

Společnost Ripple totiž zdaleka nestagnuje. Nově spuštěná platforma CBDC (Central Bank Digital Currency – CBDC) je toho důkazem. Společnost tuto platformu představila před pár týdny. Ambicí společnosti Ripple je dostat se prostřednictvím CBDC platformy na špici inovací v oblasti digitálních měn. Cílem platformy je nabídnout vládám a centrálním bankám již existující a funkční prostředí pro vydávání digitálních měn.

Vzhledem k tomu, že stále více vlád a centrálních bank zkoumá možnosti využití digitálních měn, mohla by tato platforma být zajímavou alternativou pro jednotlivé státy. Konstrukce platformy má pomoci centrálním bankám zefektivnit proces vydávání digitálních měn a zajistit také interoperabilitu se stávajícími měnovými a platebními systémy. Platformu Ripple CBDC by tak mohly využívat různé země.

Přehled států, které zavedli, nebo plánují zavést CBDC | zdroj statista.com

Závěrem

Probíhající soudní proces se společností Ripple je bezesporu přelomovým případem v oblasti regulace kryptoměn. Rozhodnutí soudu o tom, zda je označení kryptoměny XRP cenným papírem tak, jak to definuje Komise pro cenné papíry a burzy, bude mít dalekosáhlé důsledky pro celý kryptografický průmysl. Vynesený verdikt ve sporu mezi SEC a společností Ripple bude takřka jistě znamenat zlom v regulaci kryptoměn po celém světě. I proto tento spor poutá pozornost regulátorů a kryptofarem po celém světě. Ukončení soudního procesu se pak očekává v průběhu 3. čtvrtletí 2023.

Ať již bude výsledek sporu jakýkoliv, Ripple prokázal svou odolnost v čase a díky nově zveřejněným inovacím se pasoval do pozice lídra v oblasti digitálních měn. Zavedení platformy CBDC je toho důkazem.

Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688