ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  07.06.2023 15:23:23

Stavební povolení v Královéhradeckém kraji v 1. čtvrtletí 2023 - bylo vydáno 975 stavebních povolení, což představuje meziroční pokles o 11,8 %

Stavební úřady Královéhradeckého kraje vydaly v 1. čtvrtletí celkem 975 stavebních povolení, to představuje meziroční pokles o 11,8 % a mezi kraji páté největší snížení. Orientační hodnota staveb meziročně klesla o 15,6 %, tempo poklesu bylo čtvrté nejrychlejší z krajů. Průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla hodnoty 7,5 mil. a mezi kraji byla čtvrtá nejvyšší.

V prvním čtvrtletí roku 2023 bylo podle předběžných výsledků v kraji vydáno 975stavebních povolení, to představuje meziroční snížení o 130 povolení, tj. o 11,8 %. Mezi kraji to byl pátý nejvyšší propad.

Ke snížení počtu vydaných stavebních povolení proti 1. čtvrtletí 2022 došlo ve čtyřech z pěti okresů Královéhradeckého kraje. Přitom v okresech Rychnov nad Kněžnou a Hradec Králové byl pokles zhruba pětinový. Naopak jediný okres Trutnov zaznamenal meziroční nárůst stavebních povolení, a to o 2,6 %.

Ve struktuře vydaných stavebních povolení jich 55,8 % připadlo na budovy (bytové a nebytové) a 44,2 % na inženýrské stavby. Z 544 stavebních povolení na budovy bylo 56,6 % určeno na byty (v nové nebo v původní zástavbě) a 43,4 % na nebytové budovy. Stavebních povolení na inženýrské stavby bylo v 1. čtvrtletí vydáno celkem 431, z toho necelá šestina připadla na dopravní stavby a 83,8 % na ostatní inženýrské stavby.

V celé České republice bylo za první tři měsíce roku 2023 vydáno 19 052 stavebních povolení, jejich počet se proti stejnému období loňského roku snížil o 11,4 %. Podíl Královéhradeckého kraje na celkovém počtu činil 5,1 % a mezi kraji byl pátý nejnižší. Nejvíc stavebních povolení bylo vydáno ve Středočeském kraji (18,6 % z celku) a také v krajích Jihomoravském a Moravskoslezském (zhruba po jedné desetině) a naopak nejméně v kraji Karlovarském (2,6 %). Počet vydaných stavebních povolení klesl meziročně ve všech krajích, nejvíc v Jihomoravském kraji (o jednu pětinu) a nejméně v kraji Karlovarském (o 0,6 %).

Orientační hodnota staveb představuje odhad celkových nákladů staveb (v běžných cenách) včetně technologie vynaložené na přípravu, realizaci a uvedení stavby do provozu a dosáhla za první tři měsíce roku 2023 v kraji hodnoty 7,3 mld. , meziročně klesla o 15,6 %, a to bylo čtvrté nejrychlejší tempo snížení mezi kraji.

Ve třech okresech Královéhradeckého kraje došlo k meziročnímu nárůstu hodnoty vydaných stavebních povolení, nejvyšší byl v okrese Náchod (o 30,6 %), vysoký byl i v okrese Rychnov nad Kněžnou (o 19,3 %) a v okrese Trutnov (o jednu osminu). Naopak propad hodnoty vydaných stavebních povolení byl v okresech Jičín a Hradec Králové, a to více než 40%, resp. čtvrtinový.

Na celkové hodnotě vydaných stavebních povolení v Královéhradeckém kraji se nejvíc podílel okres Hradec Králové, a to 58,3 %, podíl ostatních okresů se pohyboval mezi 13,2 % v okrese Náchod a 6,8 % v okrese Jičín.

V České republice dosáhla orientační hodnota staveb v 1. čtvrtletí 2023 celkové hodnoty 131,5 mld. a meziročně vzrostla o 9,3 %. V devíti krajích došlo k meziročnímu nárůstu hodnoty staveb, nejvyšší více než 90% byl v Olomouckém kraji a v krajích Ústeckém a Libereckém byl více než 40%. Ve zbylých pěti krajích došlo k meziročnímu poklesu, nejvýraznější byl v kraji Karlovarském 40% a dále v krajích Pardubickém (třetinový) a Moravskoslezském (pětinový).

Průměrná hodnota na jedno stavební povolení v Královéhradeckém kraji byla 7,5 mil. . V okrese Hradec Králové se vyšplhala na 17,7 mil. , v ostatních čtyřech okresech nedosáhla průměru za Českou republiku (6,9 mil. ).

Mezi kraji byla nejvyšší průměrná hodnota připadající na jedno stavební povolení tradičně v hl. městě Praze (20,1 mil. ) a nejnižší v Jihočeském kraji (2,9 mil. ). Královéhradecký kraj se řadí průměrnou hodnotou na čtvrtou nejvyšší příčku mezi kraji.

Další informace o stavebních povoleních v Královéhradeckém kraji jsou k dispozici v menu Statistiky/Stavebnictví, byty.


Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688