ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  07.06.2023 15:01:25

Nová agenda pro vztahy EU s Latinskou Amerikou a Karibikem - Otázky a odpovědi

1. Proč EU potřebuje užší vztahy s Latinskou Amerikou a Karibikem?

Evropská unie a Latinská Amerika a Karibik jsou přirozenými partnery a pojí je dlouhodobé strategické partnerství. V rychle se měnícím globálním kontextu jsou stále větší geopolitické výzvy, ničivá pandemie, globální klimatická a environmentální krize, technologické změny a prohlubující se nerovnosti důvodem ke zintenzivnění dialogu a posílení spolupráce mezi partnery.

S ohledem na rostoucí autoritářské trendy na celém světě jsou EU a země Latinské Ameriky a Karibiku klíčovými spojenci pro posílení mezinárodního systému založeného na pravidlech. Jsou rovněž blízkými obchodními a investičními partnery se společným zájmem na podpoře udržitelného růstu a posílení hospodářské odolnosti. Oba regiony usilují o vytvoření inkluzivní a udržitelné společnosti na základě společného závazku v rámci Agendy 2030 a jejích cílů udržitelného rozvoje. Společně mohou být vedoucí silou spravedlivé zelené a digitální transformace, mimo jiné i zavedením investiční strategie Global Gateway. Evropská unie a země Latinské Ameriky a Karibiku by proto měly spolupracovat na využití své kolektivní síly, lépe hájit společné zájmy a společně řešit globální výzvy jako významní partneři.

2. Co nového přináší tento návrh?

Společné sdělení Evropské komise a vysokého představitele je příspěvkem k nové strategii pro vztahy EU s Latinskou Amerikou a Karibikem pro užší a modernizované strategické partnerství mezi oběma regiony zaměřené na lidi.

Ve světě gigantů představují EU a země Latinské Ameriky a Karibiku 14 % světové populace a 21 % celosvětového HDP. Posílení tohoto partnerství je strategickým předpokladem pro řešení globálních výzev a využití příležitostí k oboustrannému prospěchu. Dosažení tohoto cíle bude na obou stranách vyžadovat intenzivnější spolupráci.

Za tímto účelem toto společné sdělení stanoví možnosti posílení spolupráce v mnoha aspektech partnerství mezi EU a zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku, mimo jiné prostřednictvím posílené politické angažovanosti, podpory obchodu a investic a budování udržitelnějších a propojených společností, zejména pomocí strategie Global Gateway. Evropská unie bude usilovat o mobilizaci svých politik, nástrojů a zdrojů v rámci přístupu tým Evropa.

3. Jaké jsou hlavní cíle a navrhovaná opatření?

Sdělení vymezuje šest oblastí posílené spolupráce, přičemž pro každou z nich navrhuje několik opatření.

  • Obnovení politického partnerství: s pravidelnými summity a stálým koordinačním mechanismem se Společenstvím latinskoamerických a karibských států a intenzivnější spoluprací na fórech OSN. Větší zapojení je navrhováno nejen na regionální úrovni, ale také s jednotlivými zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku, jakož i se skupinami na (nižší) regionální úrovni, jako je Mercosur, Středoamerický integrační systém (SICA), Andské společenství, Tichomořská aliance či Aliance pro rozvoj v demokracii, přičemž zvláštní pozornost má být věnována karibské oblasti a zejména finalizaci dohody, která nahradí dohodu z Cotonou.
  • Posílení společné obchodní agendy EU a Latinské Ameriky a Karibiku: za tímto účelem bude třeba finalizovat podpis dohody mezi EU a Chile, dosáhnout rozhodujícího pokroku v oblasti dohod mezi EU a Mexikem a EU a Mercosurem, dokončit ratifikaci dohod se Střední Amerikou a Kolumbií, Peru a Ekvádorem a společně zvážit jejich cílenou aktualizaci. Dalším opatřením bude posílení spolupráce mezi EU a zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku v rámci WTO. Vzájemná diverzifikace zdrojů surovin a zvýšení odolnosti globálních dodavatelských řetězců budou přínosem pro oba regiony, mimo jiné tím, že budou společně řešit dopad právních předpisů Zelené dohody pro Evropu.
  • Global Gateway: umožní Evropské unii mobilizovat kvalitní investice, aby mohla pomoci řešit potřeby Latinské Ameriky a Karibiku v oblasti infrastruktury prostřednictvím pozitivní investiční nabídky založené na hodnotách, dodržováním vysokých mezinárodních standardů a podporováním sociální soudržnosti. Tento přístup může podporovat partnerství pro spravedlivou, ekologickou a digitální transformaci. Navrhovaná opatření pro spravedlivou ekologickou transformaci zahrnují udržitelné investiční projekty, finanční rámce, jako jsou trhy se zelenými dluhopisy, posílená spolupráce v oblasti připravenosti na katastrofy a řízení rizik v případě katastrof. Digitální aliance EU–Latinská Amerika a Karibik byla zahájena v březnu 2023 s cílem spojit síly za účelem inkluzivní digitální transformace zaměřené na člověka. Významnou podporou mohou být investiční projekty v rámci strategie Global Gateway, jako je rozšíření optického kabelu BELLA. Další opatření budou zahrnovat dialog o regulaci s cílem posílit digitální kompatibilitu a podporu volného a bezpečného toku údajů.
  • Podpora udržitelného hospodářského růstu pro lidský rozvoj: pro posílení spolupráce, včetně investic do odolnosti systémů zdravotní péče (jak se předpokládá v rámci partnerství EU–Latinská Amerika a Karibik v oblasti zdraví týkající se výroby očkovacích látek a léčivých přípravků, digitálního zdravotnictví, zdravotnických technologií a posílení zdravotnických systémů) nebo do hospodaření s vodou a hygienických podmínek. Připravuje se regionální iniciativa týmu Evropa týkající se inkluzivních společností, se zvláštním zaměřením na vzdělávání.
  • Společné úsilí o spravedlnost, bezpečnost občanů a boj proti nadnárodnímu organizovanému zločinu: opatření zahrnují rozvoj kapacit a spolupráci s Latinskoamerickým výborem pro vnitřní bezpečnost (CLASI) a Policejním společenstvím amerického kontinentu (AMERIPOL). Bude posílen dialog na vysoké úrovni o protidrogové politice a spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti.
  • Podpora míru a bezpečnosti, demokracie, právního státu, lidských práv a humanitární pomoci: zahrnuje zintenzivnění úsilí o posílení postavení žen a dívek a vymýcení genderově podmíněného násilí, jakož i o ochranu obránců životního prostředí, a to i podporou provádění inovativní regionální dohody z Escazú. Společnou prioritou by mělo být posílení mnohostranného systému lidských práv.
  • Navazování dynamických partnerství mezi lidmi v EU a Latinské Americe a Karibiku. klíčovým opatřením je intenzivnější zapojení mládeže, též prostřednictvím skupin „Youth Sounding Board“ na úrovni jednotlivých zemí. K dalším opatřením patří posílení spolupráce v oblasti vzdělávání a výzkumu, cirkulační mobilita a společné kulturní iniciativy, jako je účast EU jakožto čestného hosta na mezinárodním knižním veletrhu v roce 2023 v mexické Guadalajaře, který je mimo Evropu největší na světě. Měla by být posílena úloha Nadace Evropské unie a Latinské Ameriky a Karibiku, což je mezinárodní organizace tvořená 60 zeměmi obou regionů.

4. Podílí se EU na vypracování této strategie společně se zúčastněnými stranami?

Evropská unie zajišťuje široké zapojení zúčastněných stran, včetně partnerů ze zemí Latinské Ameriky a Karibiku. V této souvislosti byl v lednu zahájen plán konzultací, včetně zveřejnění výzvy k předložení faktických podkladů po dobu 4 týdnů na webovém portálu „Podělte se o svůj názor“, v rámci níž bylo obdrženo 55 odpovědí, které byly většinou věcné a rozsáhlé, přičemž všechny tyto odpovědi byly řádně zváženy při promýšlení a přípravě strategie. Neformálních konzultací se zúčastnili rovněž členské státy EU, velvyslanci zemí Latinské Ameriky a Karibiku, občanská společnost a další zúčastněné strany. Díky tomu bylo možno zohlednit relevantní obavy a názory z a posílit participativní, transparentní a inkluzivní povahu tohoto sdělení.

Dnešní společné sdělení obsahuje návrhy, které přispějí k probíhajícímu dialogu s členskými státy EU a volebními obvody, partnery v zemích Latinské Ameriky a Karibiku, jakož i se soukromým sektorem, občanskou společností, místními orgány a mládeží, jenž bude pokračovat před příštím summitem EU–CELAC, který se uskuteční v červenci 2023 v Bruselu.

5. Nahradí nový návrh sdělení z roku 2019?

Navrhovaná nová agenda vychází ze zkušeností získaných při provádění sdělení z roku 2019 a je koncipována tak, aby zajistila významný pokrok ve vztazích, a to jak z kvalitativního, tak z kvantitativního hlediska. Globální kontext se po roce 2019 podstatně změnil, v neposlední řadě kvůli ničivým pandemiím a bezprecedentním geopolitickým výzvám. To bylo důvodem k obnovení strategických vztahů, jako je vztah mezi EU a zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku.

Sdělení bude podkladem pro jednání s protějšky ze zemí Latinské Ameriky a Karibiku na summitu EU-CELAC v červenci 2023. Komise a vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku vyzývají Radu a Evropský parlament, aby nový program předložený v tomto společném sdělení schválily a aby s Latinskou Amerikou a Karibikem spolupracovaly na základě tohoto návrhu obnoveného partnerství. Nadcházející summit EU-CELAC nabízí skvělou příležitost k vybudování důvěry a dodání impulsu do vztahu mezi EU a zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku, aby se staly významnými partnery. Mohl by být základem pro další pokrok strategického partnerství se zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku v průběhu let, ku prospěchu obou stran, a zejména občanů EU a zemí Latinské Ameriky a Karibiku.

6. Jaké hospodářské vazby existují mezi Evropou a zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku?

Evropská unie je hlavním investorem v zemích Latinské Ameriky a Karibiku a jedním z největších obchodních partnerů tohoto regionu. V roce 2022 činil celkový obchod se zbožím mezi 27 členskými státy EU a zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku 293,09 miliardy EUR, což odpovídá 4,8 % celkového dovozu ze zemí mimo EU a 5,8 % celkového vývozu mimo EU.

Obchod mezi Latinskou Amerikou a Karibikem a EU mezi lety 2013 a 2022 rychle rostl, a to o 59 % v případě dovozu a o 37 % v případě vývozu. Obchodní vztahy jsou celkově vyvážené, s relativně malým přebytkem ve výši 5 miliard EUR ve prospěch EU.

EU je hlavním investorem v oblasti Latinské Ameriky a Karibiku. Přímé investice společností z EU činily na konci roku 2021 celkem 693 miliard EUR. To je srovnatelné s celkovým stavem přímých zahraničních investic EU v Číně, Indii, Japonsku a Rusku (670 miliard EUR).

7. Co dělá EU pro podporu investic a vytváření pracovních míst v zemích Latinské Ameriky a Karibiku?

V roce 2020 již přímé investice EU poskytovaly zaměstnání přibližně 2,75 milionu pracovníků v zemích Latinské Ameriky a Karibiku.

Zaměstnanost vytvořená přímými investicemi EU v tomto regionu se mezi lety 2010 a 2020 zvýšila o 60,8 %.

Evropská unie velmi usiluje o další podporu tohoto růstu, což přispěje k diverzifikaci zemí Latinské Ameriky a Karibiku do odvětví s vyšší přidanou hodnotou, zvýší produktivitu a posílí inovace a vytváření pracovních míst.

8. Jak mohou obchodní dohody prospět Latinské Americe a karibské oblasti?

Dvoustranné a regionální obchodní dohody nabízejí stabilní rámec pro podniky jak v EU, tak v Latinské Americe. Obchodní dohody poskytují preferenční přístup na příslušné trhy. V důsledku těchto dohod se obchod se zbožím od roku 2018 zvýšil o 40 %.

Usnadnění obchodu a obchodní dohody jsou navíc katalyzátory udržitelného rozvoje podporujícího začlenění a podporují regionální integraci. Obchodní dohody rovněž nabízejí platformy pro řešení společných výzev, jako je provádění programů souvisejících s udržitelností.

9. Jak mohou být obchodní dohody přínosem pro obchod a investice do kritických surovin?

Evropská unie musí posílit svou globální angažovanost a obchodování se spolehlivými partnery.

Dvoustranné dohody a hlubší obchodní a investiční vazby pomohou EU diverzifikovat a posílit dodavatelské řetězce, včetně těch, které se týkají kritických surovin, a zajistí, aby podniky z EU nebyly diskriminovány, pokud jde o přístup k těmto materiálům.

Nejnovější obchodní dohody, jako jsou dohody s Mexikem a Chile, obsahují zvláštní kapitolu o energetice a surovinách.

Tyto dohody rovněž stanoví ambiciózní pracovní a environmentální standardy a podporují udržitelnou výrobu a udržitelné zpracování surovin.

10. Co se týče rozvoje a spolupráce, na co se v tomto regionu zaměřuje strategie Global Gateway?

Prostřednictvím strategie Global Gateway může EU mobilizovat kvalitní investice, aby pomohla řešit potřeby infrastruktury Latinské Ameriky a Karibiku, pokud jde o spravedlivou ekologickou a digitální transformaci, a zároveň přinášet přidanou hodnotu na místní úrovni, růst a pracovní příležitosti a napomáhat s vytvářením odolných a udržitelných globálních dodavatelských řetězců, z nichž budou mít prospěch oba naše regiony.

Global Gateway již přináší v regionu výsledky. Stěžejní projekty určené na rok 2023 v Latinské Americe a Karibiku zahrnují stěžejní iniciativy pro jednotlivé země a regiony, jako je digitální aliance EU-Latinská Amerika a Karibik. Provádění digitální aliance EU-Latinská Amerika a Karibik je obzvláště důležitým a inovativním krokem, neboť se jedná o první biregionální platformu pro spolupráci v oblasti navrhované digitální transformace.

11. Hodlá EU mobilizovat nové investice v Latinské Americe a Karibiku?

Důležitým prvkem této obnovené strategie pro Latinskou Ameriku a Karibik a samozřejmě i summitu bude investiční agenda strategie Global Gateway (GGIA). Její důraz kladený na sociální a environmentální rozměr investic EU jasně odlišuje EU od ostatních investorů v regionu. Prostřednictvím konkrétních projektů bude podporovat a mobilizovat další veřejné a soukromé investice do strategických odvětví v Latinské Americe a Karibiku. V současné době připravujeme předložení seznamu projektů na červencovém summitu EU-CELAC s našimi latinskoamerickými a karibskými partnery.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688