mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.06.2023 14:29:00

Prohlášení MZV ČR k útoku Ruska na přehradu Nová Kachovka

Prohlášení MZV ČR k útoku Ruska na přehradu Nová Kachovka


Ministerstvo zahraničních věcí České republiky je hluboce znepokojeno zprávami o zničení přehrady a elektrárny Nová Kachovka. Rusko dále posouvá hranice své agrese a zcela vědomě ohrožuje životy dalších desítek tisíc civilistů. Tato brutalita musí být odsouzena a potrestána.

Dnešní ranní výbuchy, kterými ruská okupační vojska zničila většinu přehradní hráze nejnižšího stupně Dněperské vodní kaskády Nová Kachovka, způsobily povodňovou vlnu, která ohrožuje desetitisíce civilistů. Probíhá evakuace desítek obcí na pravém břehu Dněpru, očekává se zatopení i přístavních oblastí města Chersonu a také rozsáhlé záplavy na pravém břehu.

Zničení přehrady znamená další humanitární, ekologickou a technologickou katastrofu, kterou na Ukrajinu přinesla ruská agrese: lidé ztrácí domovy a přístřeší, jsou ohroženy zdroje pitné i užitkové vody v Dněpropetrovské, Záporožské a Chersonské oblasti a na Krymu, znehodnocuje se zemědělská půda, Ukrajina ztrácí další energetický zdroj.

Kachovská vodní nádrž je důležitým zdrojem vody pro chladicí technologie Záporožské jaderné elektrárny. Dnešní zločin je tak dalším ruským krokem ohrožujícím jadernou bezpečnost. Dle vyjádření ukrajinského Enerhoatomu je naštěstí elektrárna na podobnou situaci připravena. To však nesnižuje nepřijatelnost ruských kroků.

Útok na přehradu a elektrárnu v Nové Kachovce představuje válečný zločin na základě článku 56 Dodatkového protokolu I k Ženevským úmluvám o ochraně obětí mezinárodních ozbrojených konfliktů z roku 1977. Nejedná se přitom ani o první, ani poslední článek Ženevských úmluv, který Rusko na Ukrajině systematicky porušuje.

Dnešní odporný čin je dalším důkazem bezohlednosti ruské agrese a znovu potvrzuje, že cílem Ruska je utrpení občanů Ukrajiny. Česko bude pokračovat v pomoci Ukrajině a jejím občanům v jejich spravedlivé obraně proti ruské agresi a v boji za osvobození všech okupovaných území. Opětovně zdůrazňujeme plnou podporu suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny v rámci mezinárodně uznávaných hranic a teritoriálních vod.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688