Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.06.2023 14:24:02

Supercyklus umělé inteligence na svém začátku

Portfolio manažer společnosti BullseyeBrief.com Adam Johnson se domnívá, že umělá inteligence (AI) není na akciovém trhu jen novým módním trendem, ale jde o „skutečnou věc“. Na Yahoo Finance tento investor hovořil i o akciích, které by mohly z rozvoje AI těžit.
Podle experta je nyní každý současný počítač včetně chytrých telefonů příliš pomalý. Umělá inteligence totiž bude vyžadovat větší výkon, tudíž lepší čipy a další hardware. Expert tak hovoří o supercyklu AI, který sebou ponese změny v řadě oblastí. Na Yahoo dodali, že jednoznačným akciovým vítězem této změny je doposud NVIDIA. Co by Johnson doporučil vedle ní?
Investor se domnívá, že firem a akcií, které budou v čele rozvoje AI, není zase tak mnoho. To je důvod extrémního zájmu o společnosti typu NVIDIA. Ta těží zejména z mimořádné rychlosti a výkonu jejích čipů. Ty jsou podle experta znatelně před konkurencí, protože jsou schopny provést „30 bilionu výpočtů za sekundu“. Konkurence se takovému číslu ani zdaleka neblíží a proto investoři považují tuto akcii za jádro investic do umělé inteligence.
Johnson také zmínil akcie společnosti C3.AI či Palantir. Umělá inteligence by přitom měla být schopná pomáhat společnostem v řadě odvětví včetně leteckých společností. Takže podle experta by například společnost Delta Airlines měla být díky ní schopna mnohem lépe optimalizovat své lety. Následující graf porovnává valuace společností z odvětví polovodičů. Konkrétně jde o různé druhy poměrů cen a zisků, na čele žebříčku figurují s velkým náskokem NVIDIA a Novanta:
ai nvidia
Zdroj: Twitter
Průměr smíšeného PE akcií z grafu se pohybuje nad dvaceti, společnosti na čele žebříčku ale mají smíšené PE u padesáti. Naopak u akcií s nejnižšími valuacemi mají smíšené PE u deseti.
Johnson se domnívá, že velké technologické firmy jsou sice dobré společnosti, ale nejsou to čisté sázky na AI. Platí to i o Googlu a Microsoftu. V této souvislosti expert uvedl, že dnes známý ChatGPT ve skutečnosti negeneruje žádné zisky. Považovat Micrososft za sázku na AI je podle experta spíše jen přáním. On sám jeho akcie vlastní kvůli tomu, jak aktivní je společnost v oblasti cloudu. A Google zase vlastní kvůli vyhledávání. U obojího je prvek umělé inteligence, ale existují akcie, kde je mnohem silnější.
Johnson na závěr hovořil o různých populárních tématech na akciovém trhu, která vždy vedou některé společnosti ke změně názvu a podobným krokům, které mají zvýšit jejich oblibu u investorů. Pro skutečný úspěch ale musí firma přijít s něčím skutečným a u AI bude celý proces dlouhodobý. Nyní je na trhu jen několik málo firem, které jsou skutečnou sázkou na toto téma. Situace se může změnit za čas poté, co by na trh mohly přes primární úpis akcií vstoupit další.
Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688