Cssz.cz (ČSSZ)
Důchody a penzijní  |  07.06.2023 12:51:00

Statistická data a další zveřejňované informace ČSSZ týkající se důchodového a nemocenského pojištění

Statistická data a další zveřejňované informace ČSSZ

7. 06. 2023

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zveřejňuje mnoho dat týkajících se důchodového a nemocenského pojištění. Všechny tyto informace jsou pravidelně aktualizované a dostupné na webu ČSSZ v elektronické podobě.

ČSSZ pravidelně vytváří statistiky ohledně výběru pojistného na sociální zabezpečení a provádění nemocenského a důchodového pojištění (na jejich základě například už řadu let vydává Statistickou ročenku z oblasti důchodového pojištění). Informace z dalších oblastí – nemocenského či výběru pojistného – jsou také součástí již tradičních Zpráv o činnosti ČSSZ. Tyto dva dokumenty vychází každoročně během léta. Na webu ČSSZ jsou k dispozici rovněž data aktualizovaná za předchozí měsíc, čtvrtletí a některá k prosinci předchozího roku, konkrétně pod názvem Statistiky a Otevřená data ČSSZ.

Starobní důchody v ČR dle rozšířených pásem výše důchodu v časové řadě k 31.12.2022

Průměrná výše sólo důchodů v ČR k 31. 3. 2023 

 

Statistiky na webu ČSSZ

První oblastí v sekci Statistiky je Souhrnný přehled ukazatelů a dále je sekce rozdělena tematicky na Důchodové statistiky, Nemocenské statistiky, Ekonomické přehledy a Přehledy o počtech klientů. Najdete zde například průměrnou výši sólo starobních důchodů, počty starobních důchodců podrobně rozdělené podle krajů i pohlaví, starobní důchody podle rozšířených pásem výše důchodu v časové řadě, počty důchodců podle příjmových pásem, ale také počet stoletých důchodců nebo údaje o OSVČ či zaměstnancích a celkové příjmy z pojistného i výdaje na důchody.

Otevřená data ČSSZ

Portál Otevřená data aktuálně publikuje 84 datových sad dostupných v záložce Katalog otevřených dat. Data jsou zveřejňována podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, a většina je dostupná na měsíční bázi. Údaje jsou pravidelně čtvrtletně aktualizovány. Součástí publikace je
i téměř 130 interaktivních vizualizací, jejichž výsledky (grafy) je možné stáhnout. Najdete zde například členění podle jednotlivých krajů či okresů, ale i průměrnou délku pobírání starobního důchodu od roku 2000 a mnoho dalšího. Veškerá data jsou primárně dostupná ve formátech RDF (TriG) a CSV a také pomocí příslušného SPARQL endpointu (umožňuje získat data podle kritérií zadaných formou SPARQL dotazu). Pro lepší orientaci je na portálu k dispozici Uživatelská příručka popisující strukturu a obsluhu Portálu otevřených dat ČSSZ.

Statistická ročenka z oblasti důchodového pojištění

Statistická ročenka z oblasti důchodového pojištění se týká pouze důchodového pojištění, ale obsažená data jsou velmi podrobná. Na webu ČSSZ jsou tyto ročenky elektronicky dostupné již za rok 2002. Jejich výhodou je velmi široké a detailní množství údajů z oblasti důchodového pojištění, které nejsou jinde zveřejňovány, a navíc s velmi podrobným rozpadem podle různých demografických ukazatelů. Najdete zde mnohá zajímavá data, například do jakých zemí se posílá český důchod nebo průměrnou délku doby pobírání řádného starobního důchodu.

Zprávy o činnosti ČSSZ

Informace z oblasti důchodového, ale také nemocenského pojištění a výběru pojistného jsou pravidelnou součástí Zprávy o činnosti ČSSZ. Tyto dokumenty jsou elektronicky dostupné již od roku 2009.

Obě ročenky (Statistická ročenka z oblasti důchodového pojištění a Zpráva o činnosti ČSSZ) za předcházející rok vychází v druhé polovině roku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688