Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  07.06.2023 10:26:29

Bývalý guvernér ČNB Singer: Měnová politika je tam, kde má být

Bývalý guvernér ČNB Singer: Měnová politika je tam, kde má být

10:26 7. června 2023
Miroslav Singer, zdroj: Miroslav Singer

Měnová politika České národní banky je zhruba tam, kde má být. Poslední čísla naznačují, že inflace skutečně zpomaluje, dokonce rychleji, než centrální banka čekala. Důležité bylo zpevnění koruny. Prostor pro posílení kurzu už je ale nějakou dobu poměrně vyčerpaný, řekl v rozhovoru pro Roklen24 bývalý guvernér České národní banky a současný hlavní ekonom Generali CEE Miroslav Singer.

Debaty o zvýšení sazeb v době klesající inflace nejsou pro Singera matoucí. Otázka podle něj ve skutečnosti je, jak hluboko inflace klesne bez úrokového navýšení. I když je pravdou, že jedna inflační data nám ještě s jistotou neříkají, co se stane. Proto je debata o možném zvýšení úroků logická. V tuto chvíli je rovněž logické, že ještě nepřišel čas bavit se o snížení, doplnil Miroslav Singer.

Konsolidační balíček má dle bývalého centrálního bankéře primárně za úkol snížit nebo zlepšit nežádoucí tendence veřejných rozpočtů. V tom určitě zabere, ale inflaci zase tak rychle neovlivní na to, aby se o tom dalo takto silně bavit, míní. Jak vnímá debaty o zavedení eura? Dozvíte se ve video rozhovoru, který byl natočen na akci Finanční konference 2023 v Praze.

Zdroj: Roklen, Finanční konference 2023

Miroslav Singer po ukončení studia na Vysoké škole ekonomické (obor matematické metody v ekonomii v Praze), pokračoval na doktorandském studiu University of Pittsburgh, kde v roce 1995 obhájil svou disertaci a získal titul Ph.D. Během let 1991-1995 pracoval jako výzkumník a přednášející, později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu AV ČR a v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy. Od roku 1995 zastával významné manažerské posty ve finanční a průmyslové skupině Expandia, kde byl také v letech 2000 a 2001 ředitelem společnosti Expandia Holding. V roce 2001 nastoupil jako ředitel do společnosti PricewaterhouseCoopers ČR a setrval v ní až do roku 2005.

V letech 2005 až 2010 byl členem bankovní rady a viceguvernérem České národní banky. Od roku 2010 do 2016 působil jako guvernér České národní banky. V lednu 2017 byl jmenován do funkce ředitele institucionálních vztahů a hlavního ekonoma Generali CEE Holding. Od ledna 2018 je rovněž členem výkonného výboru. Působí také jako předseda dozorčí rady Generali České pojišťovny a Generali Poisťovňa na Slovensku. Vedle toho je také místopředseda dozorčí rady MONETA Money Bank. Přednáší na Vysoké škole ekonomické. Miroslav Singer získal mnoho prestižních ocenění, mezi něž například patří „Guvernér centrální banky v Evropě“ pro rok 2014.

Zdroj: Roklen, Finanční konference 2023

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Rozhovory

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688