Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.06.2023 08:05:33

České maloobchodní tržby v dubnu mírně rostly (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech bude dnes zveřejněn deficit zahraničního obchodu. Ten by se po výrazném zlepšení v březnu měl opět mírně prohloubit. Dopady této statistiky na finanční trhy však budou zřejmě minimální. V eurozóně je kalendář prázdný. Na domácí půdě budou zveřejněny dubnové maloobchodní tržby, které by měly po očištění o prodeje aut mírně vzrůst. Tržby za prodeje aut však naopak podle našeho odhadu poklesly.

Globální kalendář zeje prázdnotou

České maloobchodní tržby bez prodejů aut v dubnu podle našeho odhadu po výrazných poklesech v předcházejících dvou měsících mírně vzrostly, a to o 0,4 % m/m. Tržby za prodeje aut v dubnu naopak meziměsíčně pravděpodobně poklesly (o 0,5 %), což naznačují i počty registrací aut, které byly nižší o 17,7 % m/m, resp. o 8,3 % m/m v sezónně očištěném vyjádření. Celkové maloobchodní tržby tak podle nás v dubnu vzrostly pouze mírně o 0,2 % m/m. V meziročním vyjádření očekáváme, že byly nižší o 3,1 % (WDA; letošní duben měl o jeden pracovní den méně), resp. o 6,2 % (WDA; -7,3 % NSA) bez prodejů aut.

Polská centrální banka ponechala sazby beze změny

Pohyby na kurzu české koruny byly včera minimální. Koruna se od rána pohybovala v úzkém pásmu 23,51-23,56 CZK/EUR. K výraznějším pohybům jí nepřiměla ani horší data, která přišla z domácí reálné ekonomiky. Český průmysl zklamal výrazným meziměsíčním poklesem o 1,9 % m/m. Z pohledu objemu produkce zaznamenalo pokles 70 % odvětví. Nejvíce k slabému dubnovému výsledku přispěla odvětví výroby aut (-5,2 % m/m) a elektronických zařízení (-13 % m/m). Nepotěšilo ani stavebnictví, jehož výstup v dubnu meziměsíčně poklesl o 3,4 %, když se nedařilo pozemnímu ani inženýrskému stavitelství. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/460noDU.

Ve zbytku regionu byl pohyb měn nerovnoměrný. Maďarský forint posílil o 0,3 % a v odpoledních hodinách se obchodoval za 368,4 HUF/EUR. Polský zlotý naopak před zasedáním tamní centrální banky mírně ztrácel (0,4 % na 4,49 PLN/EUR). Ta ponechala nicméně sazby beze změny na stávající úrovni 6,75 % tak, jak se očekávalo. V tiskové zprávě sdělila, že její další rozhodnutí budou závislá na vývoji dat, je připravena intervenovat na devizovém trhu, inflace se bude na cíl dle jejich slov vracet postupně, přičemž silnější zlotý by pomohl zkrotit inflaci. Polská měna nicméně na vyjádření nijak nereagovala. Vzhledem k rychle zpomalující inflaci (13 % v květnu) očekáváme první snížení sazeb o 25 bb již v září letošního roku. Další 50bodové bude podle kolegů SG následovat v říjnu.

Společná evropská měna včera k americkému dolaru oslabovala. Hned ráno jí zchladily německé tovární objednávky, které překvapily meziměsíčním poklesem o 0,4 %, když trh naopak počítal s růstem o 2,8 %. Vstup německé ekonomiky do druhého čtvrtletí zatím tedy nevypadá příliš optimisticky. Euro tak vůči americkému dolaru ztratilo 0,4 % a obchodovalo se za 1,067 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688