ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  07.06.2023 08:43:25

Dohráno po navýšení dluhové stropu v USA

Kauza navýšení dluhového stropu v USA je úspěšně za námi, ale její dozvuky pocítí globální trhy i v příštích měsících. O co jde?

V kostce jde o to, že americké ministerstvo financí, které čelilo zákonem stanovenému stropu pro vládní dluh, jej nemohlo emitovat v dostatečné míře a tak prakticky vyčerpalo likviditní rezervy. Ty jsou uložené na účtu u Fedu a v uplynulých týdnech klesly na úrovně, které jsou hluboko pod dlouhodobým průměrem. Navýšením dluhovému stropu se tak ministerstvu financí uvolnily ruce k tomu, aby tyto likvidní rezervy byly doplněny pro hladké fungování americké státní pokladny. Jenomže, to implikuje masivní emisi nového dluhu a právě to může vyvolávat pnutí.

Předně - kupující na trhu s americkými vládními dluhopisy budou muset v krátkém čase absorbovat masivní nabídku krátkodobého dluhu. Aby trh byl schopen přijmout dodatečnou nabídku krátkodobého dluhu v řádu několika stovek miliard dolarů v horizontu několika měsíců, budou muset tyto instrumenty (půjde především o pokladniční poukázky) relativně i absolutně zlevnit. To implicitně znamená, že krátkodobé dolarové sazby (u vládního dluhu) budou muset být vyšší než za jinak stejných okolností. Z pohledu amerického finančního sektoru to pak může znovu nastartovat odliv (nepojištěných a tudíž většinou korporátních) depozit z bankovního systému a to ať již přímo směrem do amerických vládních pokladničních poukázek anebo do fondů peněžního trhu. Monetárním důsledkem celé operace bude zároveň dodatečné snížení volných bankovních rezerv - to vše za stále probíhající restriktivní politiky kvantitativního utahování, kdy Fed ze své bilance prodává měsíčně dluhopisy za 95 mld. dolarů.

Nechceme malovat čerta na zeď, ale sázet na to, že výše uvedený proces proběhne hladce a především, že jej ustojí všechny menší zranitelné americké banky, by bylo vcelku odvážné. Vedlejší tržní důsledky doplňování likvidních rezerv americké vlády přitom mohou být vidět i v malém středoevropském rybníku a to skrze krátkodobý tlak na rizikovější aktiva a eventuálně budeme čelit i silnějšímu dolaru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688