Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.06.2023 07:19:00

Slabá ekonomika v příštím roce, nereálné předpoklady při predikci vývoje dluhů - Summers

Během bankovní krize se zdálo, že sazby nepůjdou výš, ale nová data z ekonomiky a dosažení dohody o dluhovém limitu opět zvyšují potřebu zvyšovat sazby. Pro Bloomberg to uvedl Larry Summers, podle kterého sazby v červnu nemusí jít nutně nahoru. Pokud by ale zůstaly beze změny a zároveň by pokračovaly silné inflační tlaky, v červenci by sazby měly jít nahoru o 50 bazických bodů (viz první část rozhovoru). Ve druhé části se věnoval zejména dalšímu vývoji dluhů a souvisejícím tématům.

Na dotaz týkající se dohody o dluhovém stropu Summers poukázal na velké daňové úniky a podobná témata, zejména ale podle něj jde o dlouhodobý vývoj veřejných rozpočtů a zadlužení. Zmínil predikce CBO, tedy Rozpočtové kanceláře Kongresu, podle kterých by měly prudce růst deficity vládních rozpočtů, a tudíž i míra zadlužení. Summers přitom tyto predikce považuje za příliš optimistické, například „ani na moment nepochybuje o tom, že v následujících deseti letech budou výnosy tříměsíčních vládních dluhopisů v průměru na 2,3 %.“

Summers stejně tak nevěří tomu, že by výdaje na obranu během následujících deseti let v poměru k HDP klesly o 20 %. A výhrad k predikcím CBO má více. Podle něj se tak mohou rozpočtové deficity dostat až na úroveň 10 % HDP. Následující graf od Bank of America ukazuje historický vývoj veřejných dluhů v USA v absolutní hodnotě v poměru k produktu:

dluh ekonomika
Zdroj: Twitter

Graf obsahuje i predikce CBO, podle kterých by se míra zadlužení měla v následujících letech zvedat nad 130 % HDP, a to bez známky stabilizace či dokonce obratu. Bloomberg v rozhovoru připomněl, že Summers v jedné ze svých studií poukazoval na to, že namísto poměru dluhů k HDP je důležitější výše nákladů dluhové služby. A například Janet Yellen poukazuje na to, že tento pohled není tak znepokojující jako samotný vývoj dluhů.

Summers reagoval s tím, že důležitá je při posuzování výše dluhové služby právě výše sazeb a výnosů vládních dluhopisů. Jak bylo zmíněno, CBO počítá s tím, že u tříměsíčních obligací by se výnosy měly stále pohybovat pod 2,5 %. On sám by právě kvůli vývoji dluhů a také inflace předpokládal, že sazby budou muset být znatelně výše. Je tedy naprosto v pořádku zaměřit se zejména na vývoj dluhové služby namísto sledování samotné míry zadlužení. Podle ekonoma ale vývoj sazeb napovídá, že samotná dluhová služby by se mohla posunout na znepokojivé hodnoty.

Summers vývoj přirovnal k lidem, kteří mají hypotéku s proměnlivou sazbou. Těm nestačí, pokud je současná výše sazeb a následně splátek nízká. Měli by uvažovat o tom, jaký bude jejich vývoj v budoucnu. Americká vláda by přitom podle ekonoma měla hospodařit tak, aby měla rezervy i pro nečekané případy.

Na otázku týkající se pravděpodobnosti recese pak Summers uvedl, že historicky jsou měkká přistání výjimečnou záležitostí a inflace se stále drží znatelně nad 2 %. V následujících měsících se mu přitom recese nezdá pravděpodobná. Fed ale zřejmě „udělá dost na to, aby snížil inflaci, a to znamená docela slabou ekonomiku někdy v příštím roce.“

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688