Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  06.06.2023 22:35:43

Dlouho očekávaný legislativní rámec MiCA byl definitivně schválen. Co to bude znamenat pro odvětví kryptografie?

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Legislativní proces

První diskuze na téma regulace kryptografického trhu byla zahájena již v roce 2018. Legislativní proces byl zahájen o dva roky později v září 2020. A téměř za další dva roky bylo schváleno znění nové směrnice Markets in Crypto-Assets (MiCA). Na půdě Evropského parlamentu se o směrnici MiCA hlasovalo 18. dubna 2023, přičemž směrnice byla doplněna o tři návrhy zákonů, které poslanci Evropského parlamentu schválili koncem března. Tři nové návrhy zákonů definují:

  • jednotný soubor pravidel EU, který řídí používání anonymních nástrojů;
  • v pořadí již 6. směrnici pro boj proti praní špinavých peněz (Anti-Money Laundering – AML) a pro boj proti financování terorismu (Combating the financing of terrorism – CFT), která má zajistit přístup dotčeným orgánů k validním informacím
  • a třetí zákon zavádí povinnost zřídit celoevropský úřadu pro tento boj.

Evropský parlament pak formálně přijal jeho konečnou verzi MiCA. V úterý 16. května 2023 byla směrnice MiCA definitivně přijata, když se pro její přijetí vyslovila Evropská rada. Ta je složena z 27 ministrů financí, kteří zastupují jednotlivé členské země. Směrnici jednohlasně podpořili a ta tak vstoupí v platnost zhruba v polovině příštího roku (předpoklad červen 2024).

 

Hlasování Evropské rady (ministrů financí) | zdroj consilium.europa.eu

Kryptografický sektor se regulacím nebrání. Na přípravě směrnice MiCA dokonce aktivně spolupracoval. Je si vědom toho, že jasný soubor pravidel může odvětví posunout kupředu. Výhodou nově schválené směrnice je to, že zavádí jednotná pravidla pro celou EU. Kryptografické společnosti by tak již neměly narážet na různorodá posuzování. Navíc, EU je vlivným globálním hráčem a lze tak objektivně předpokládat, že nastavená pravidla budou inspirací ostatním státům, které se rozhodnou segment kryptografie regulovat.

Jaké regulace MiCA zavádí

MiCA se primárně zaměřuje na regulaci kryptoměn a subjektů, které buď s kryptoměnou obchodují, nebo poskytují služby, které se kryptoměn dotýkají. Samostatnou kapitolou směrnice MiCA je regulace stablecoinů, tedy kryptoměn, které bývají zajištěné jiným aktivem. Subjekty vydávající stablecoiny budou muset mít v záloze skutečné rezervy v poměru 1:1 a držitelé budou moci kdykoli požadovat jejich vyplacení. Jedná se o reakci na kolaps stablecoinu TerraUSD, který byl z velké míry jištěn bitcoinem a jeho následný hromadný prodej roztočil na čas inflační spirálu bitcoinu, potažmo celého kryptografického segmentu. Vydávat takové tokeny budou moci pouze autorizované úvěrové instituce nebo instituce elektronických peněz.

Co se týče kryptoměn mimo oblast stablecoinů, MiCA zavádí povinnost pro každého, kdo plánuje velkou nabídku kryptoměn v EU, aby nejprve vydal bílou knihu pro investory, v níž popíše vše od souvisejících práv a rizik až po dopad základního konsensuálního mechanismu (typicky blockchainu) na životní prostředí. Zároveň zavádí povinnost pro subjekty, které budou poskytovat hostované kryptografické peněženky, aby získaly licenci. Stejně tak budou muset od centrálního bankéře získat licenci i společnosti, které budou chtít provozovat kryptografické burzy či směnárny.

MiCA definuje poskytovatele kryptoaktivních služeb (Crypto-asset service providers – CASP) jako poskytovatele umožňující převod kryptopeněz od původce k příjemci. Poskytovatelům služeb ukládá povinnost získat jména obou stran kryptografické transakce a tyto údaje zaslat do centrálního registru AML/CFT. Typ a objem informací bude záviset na převáděné částce a na tom, zda má CASP podezření na podvodné převody. Informace budou shromažďovány o všech transakcích. V případě transakcí, které překročí limit 1000 EUR, budou muset poskytovatelé navíc zjišťovat, kdo je majitelem kryptopeněženky, na kterou je takový obnos převáděn, popřípadě vyžadovat sdělení údajů o příjemci.

Poskytovatelé kryptografických služeb budou muset příslušným regulačním orgánům prokazovat, že mají kdykoliv k dispozici připravený dostatečný objem kapitálu, kterým mohou sanovat případné ztráty. Velikost kapitálu, kterou se bude nutné prokazovat, může být buď upravená pro každou kryptografickou službu v minimálním rozpětí 50 až 150 tis. eur, nebo může být stanovena jako jedna čtvrtina fixních režijních nákladů poskytovatele za předchozí rok (např. pronájem kanceláří, mzdy apod.). Vlastní kapitál musí být CASP držen odděleně od aktiv klientů a musí se skládat buď z položek kmenového kapitálu tier 1 (např. kmenové akcie či podřízené úvěry), nebo z pojistné smlouvy s krytím proti řadě rizik, jako je ztráta dokumentů, zkreslení a chyby vedoucí k porušení povinností vůči klientům, nebo hrubá nedbalost při ochraně svěřených kryptoaktiv.

Co MiCA nereguluje, potažmo neupravuje

MiCA se výslovně nevztahuje na non-fungible tokeny (NFT). Sice by nově přijatá směrnice mohla mít dopad do tohoto segmentu kryptografického trhu, alespoň dle právních analýz, ale jednalo by se jen o specifické okolnosti. Směrnice také nereguluje decentralizované finanční platformy (DeFi) pro peer-to-peer (P2P) transakce s jednou výjimkou. Tou výjimkou jsou DeFi platformy, ze kterých má jejich poskytovatel nějaký zisk.

V úterý definitivně přijatá směrnice MiCA se nevztahuje ani na digitální měny centrálních bank (Central Bank Digital Currencies – CBDC), ať již na národní úrovni, nebo na úrovni Evropské centrální banky.

Regulace ve světě

EU se díky schválené směrnici stala první institucí, která schválila komplexní regulační rámec kryptografického sektoru. Předstihla tak Spojené státy Americké nebo Velkou Británii, kde se stále vedou diskuze, jak vlastně oblast digitálních financí regulovat. Zatímco se v Británii vede spor o to, jak na kryptoměny vůbec nahlížet, v USA se do hlavního regulátora pasovala Komise pro cenné papíry (SEC), která však uvádí, že pravidla pro kryptografický sektor již byla zveřejněna a odvolává se přitom na zákon o bankách. Zároveň uvádí, že SEC vydala pravidla o tom, co to znamená být burzou, co to znamená být makléřem/dealerem a jak registrovat nabídku cenných papírů.

Ve Velké Británii se vedou spory mezi poslanci napříč celého politického spektra a vládou, jestli na kryptografická aktiva nahlížet stejnou optikou jako na hazardní hry, nebo je regulovat jako finanční služby. Zatím se zdá, že má navrch vláda, která předložila do legislativního procesu návrh zákona, kterým usiluje o dohled nad kryptoměnami jako regulovanými finančními činnostmi. Mluvčí ministerstva financí k této rozepři uvedl, že:

„Rizika, která představuje kryptografie, jsou typická pro rizika, která existují v tradičních finančních službách, a právě regulace finančních služeb – spíše než regulace hazardních her – má zkušenosti s jejich zmírňováním.“

Nyní je úkolem regulačních orgánů najít nějakou globální shodu v oblasti pravidel pro kryptoměny, ale ať už to dopadne jakkoli, je již nyní zřejmé, že vliv MiCA bude velký.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688