ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.06.2023 14:48:57

Soubor nástrojů proti zneužívání komerční dopravy k nelegální migraci do EU - Řízení migrace

Komise dnes navrhuje nová opatření, která mají řešit rostoucí zneužívání komerční dopravy zločineckými sítěmi při organizaci nelegální migrace do EU.

Předsedkyně von der Leyenová před únorovým zasedáním Evropské rady oznámila, že Komise v první polovině roku 2023 dokončí práci na cíleném souboru opatření, která mají zajistit, aby dopravci nenapomáhali nelegální migraci; mezi opatření patří mimo jiné přímá součinnost s dopravci. Evropská rada rovněž vyzvala Komisi a Radu, aby zapracovaly na příslušných nástrojích řešících problém provozovatelů dopravy, kteří jsou zapojeni do obchodování s lidmi nebo převaděčství migrantů nebo jim napomáhají.

Komise prostřednictvím tohoto souboru nástrojů podpoří členské státy strategickými opatřeními, která lze rozdělit do tří pilířů: legislativního, operativního a diplomatického. Cílem je řešit případy, kdy jsou dopravní prostředky zneužívány pro nelegální migraci do EU, přičemž zvláštní důraz se bude klást na letecké spoje.

Klíčová opatření jsou strukturována do tří pilířů:

První pilíř: Právní rámec EU

V souboru nástrojů, který Komise dnes představila, se vyzývá k obnovení a urychlenému dokončení jednání o nařízení o opatřeních proti dopravcům, kteří umožňují obchodování s lidmi nebo převaděčství migrantů v souvislosti s nedovoleným vstupem na území EU nebo se do tohoto jednání zapojují. Nová pravidla budou klíčová pro posílení právního rámce EU v této oblasti. Komise společně s členskými státy prozkoumá, jak lze balíček opatření EU proti napomáhání oznámený v obnoveném akčním plánu EU proti převaděčství migrantů (20212025) nejlépe uplatnit na provozovatele dopravy, kteří napomáhají při neoprávněném vstupu a tranzitu do EU.

Právní opatření rovněž zahrnují možnost pozastavit nebo zrušit provozní licenci leteckého dopravce EU, který nesplňuje požadavky týkající se dobré pověsti podle příslušných právních předpisů EU v oblasti dopravy, nebo zvážit využití stávajících omezujících opatření společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU k zacílení na příslušné provozovatele dopravy, kteří napomáhají nelegální migraci do EU.

Druhý pilíř: Informovanost o situaci a včasné varování

Zvýšené využívání sítě řízené plánem a upevnění její kapacity je prioritou pro zlepšení informovanosti o situaci, pokud jde o využívání dopravců k nelegální migraci do EU. Spolupráce a výměna informací mezi Komisí, agenturou Frontex a organizací Eurocontrol má rovněž zásadní význam pro sledování letů a shromažďování údajů o nově vznikajících trasách.

Jakmile budou schválena nová pravidla pro správu hranic, bude výměna informací doplněna o využívání předběžných údajů o cestujících. Podpora zemí sousedících s EU a tranzitních zemí při rozvoji systémů se zpravodajskými informacemi o cestujících rovněž zvýší informovanost o situaci.

Třetí pilíř: Spolupráce s partnerskými zeměmi a provozovateli dopravy

Vzhledem k významu a atraktivitě dopravního trhu EU má Unie výrazný vliv u dopravních orgánů a provozovatelů dopravy ve třetích zemích a může plnit klíčovou úlohu při stanovování přísných dopravních norem na globální úrovni, mimo jiné také z hlediska opatření proti zneužívání komerční dopravy zločineckými sítěmi při usnadňování nelegální migrace.

EU posílí svou spolupráci s partnerskými zeměmi a provozovateli dopravy, zejména v odvětví letectví, a s orgány třetích zemí. Tuto spolupráci lze například zahájit spuštěním informačních kampaní na konkrétních trasách, zavedením výměny informací a sítí pro rozpoznávání napomáhání při nelegální migraci společně s provozovateli dopravy a pro podávání hlášení o tomto jevu.

Jedním z klíčových opatření je rovněž poskytování odborné přípravy a vodítek s podporou EU orgánům a personálu provozovatelů letecké dopravy v zemích mimo EU. EU může spolu s partnerskými zeměmi prozkoumat vysílání styčných důstojníků na klíčová letiště a možnosti využívání dalších styčných důstojníků v plném rozsahu – včetně evropských styčných úředníků pro otázky migrace.

Spolupráce s leteckým průmyslem, civilními orgány a organizacemi – jako je Mezinárodní organizace pro civilní letectví a Mezinárodní sdružení leteckých dopravců – představují další klíčová opatření ke zvýšení informovanosti a vypracování mezinárodních pokynů, jež přispějí k vytvoření systému včasného varování.

Další kroky

Tento soubor nástrojů bude tvořit podklady pro diskuse na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci koncem tohoto týdne a před nadcházejícím zasedáním Evropské rady. EU a členské státy budou muset spolupracovat na zajištění účinného provádění navrhovaných opatření.

Souvislosti

Využívání komerčních dopravních prostředků, zejména letecké dopravy, k napomáhání organizace nelegální migrace do EU se postupně objevila jako nový způsob fungování převaděčských sítí. Zločinecké sítě stále více využívají komerční lety mezi třetími zeměmi pod různými záminkami, jako je bezvízový styk nebo zjevné příležitosti k migraci pracovních sil, k dopravě migrantů do zemí, které se nacházejí v blízkosti EU nebo s EU hraničí; odtud se pak migranti snaží nelegálně vstoupit na území EU.

V listopadu 2021 navrhla Komise nařízení o opatřeních proti podnikatelům v dopravě, kteří usnadňují obchodování s lidmi nebo převaděčství migrantů nebo se do nich zapojují v souvislosti s nedovoleným vstupem na území EU.

Akční plán EU pro západní Balkán ze dne 5. prosince 2022 již navrhl konsolidovat operační soubor nástrojů s opatřeními zaměřenými na dopravce.

Další informace

Soubor opatření zaměřených na dopravce, kteří napomáhají nelegální migraci do EU

Nařízení o opatřeních proti dopravcům, kteří usnadňují obchodování s lidmi nebo převaděčství migrantů nebo se do nich zapojují v souvislosti s nedovoleným vstupem na území EU.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688