Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  06.06.2023 14:33:29

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají na účet v průměru o 12 % méně než vloni


Vyšší výdaje v rodinách pocítily i děti. Podle dat o pohybech na Richee účtech Junior v Bance CREDITAS poklesly meziročně příjmy na dětských běžných účtech o 12 %. Namísto loňského průměrného měsíčního přítoku ve výši 742 korun letos děti dostávají jen 649 korun. Trendu se vymykají jen teenageři od 15 do 17 let, kterým se kapesné mírně zvýšilo. Klesají i příspěvky na spořicí dětské účty, z loňských průměrných 7 758 korun měsíčně je letos jen 5 463 korun

„Průměrný loňský příspěvek na účet hodně odrážel věk: u dětí do 11 let byl 664 korun, ve věku 12-14 let byl 728 korun a u nejstarších mezi 15-17 lety byl 823 korun. Nejde v tom ovšem jen o kapesné, ale nejspíš i o příspěvky na další věci, které si děti a dospívající hradí mnohdy sami, například doprava a nárazové platby,“ říká Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace Banky CREDITAS. „Když jsme srovnali průměrné příjmy na dětských účtech za prvních pět měsíců loňského a letošního roku, ukázalo se, že u dětí do 14 let došlo k významnému poklesu, zatímco u starších se příjem o 7 % zvýšil. To může souviset právě s tím, že ti si z účtu hradí třeba dopravu či školní obědy, které od února zdražily,“ dodává Lucie Brunclíková.
 
Významně méně peněz než vloni dostávají děti také na spořicí účty, meziročně se průměrný měsíční přítok snížil o 30 %. To je zajímavé v porovnání s „dospělými“ spořicími účty, kde se přítoky v rámci dostupné rezervy meziročně téměř nezměnily.
 
Za co děti a teenageři nejčastěji utrácejí, mapovala Banka CREDITAS již dříve. Vede občerstvení (39 % napříč věkem i pohlavím), starší děti a dívky si nejčastěji kupují oblečení (27 %), kluci zase rádi utrácejí za hry na mobil či konzole a doplňky k nim (10 %). Z dotazování vyplynulo, že až 85 % dětí a teenagerů, kteří mají účet, ho ovládá přes mobil nebo s ním má propojenou platební kartu. Bezhotovostní styk mezi dětmi obecně nad papírovými penězi vyhrává. Hotovost častěji při placení používá jen 38 % dětí, 62 % dává přednost bezhotovostním platbám. Teenageři přecházejí na bezhotovostní svět o dost rychleji než dospělí.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688