ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.06.2023 13:42:14

Komise dále integruje Ukrajinu do jednotného trhu EU prostřednictvím Nástroje pro propojení Evropy určeného k financování infrastruktury

Komisařka pro dopravu Adina Văleanová a místopředseda vlády pro obnovu Ukrajiny a ministr pro rozvoj komunit, území a infrastruktury Oleksandr Kubrakov dnes ve Lvově podepsali dohodu o přidružení Ukrajiny k Nástroji pro propojení Evropy (CEF).

Dohoda umožní předkladatelům projektů z Ukrajiny žádat o finance z EU na projekty ve společném zájmu v oblasti dopravy, energetiky a digitálních technologií zaměřené na další zlepšení propojení země se sousedními státy EU. Podpoří také integraci Ukrajiny do jednotného trhu EU a podnítí růst, zaměstnanost a konkurenceschopnost.

Ukrajina odvážně bojuje proti nevyprovokované a neodůvodněné agresi Ruska a podpora a solidarita ze strany EU jsou i nadále neochvějné. Dnešní dohoda ještě více přibližuje Ukrajinu k EU, jelikož ji pevně ukotvuje v propojených transevropských sítích.

Přístup k finančním prostředkům EU pro dopravu, energetiku a digitální služby

Pokud jde o dopravu, ukrajinské orgány a podniky budou moci ve stávajícím programovém období (20212027) žádat o financování v rámci budoucích výzev Nástroje pro propojení Evropy v oblasti dopravy. Další výzva bude vyhlášena v září 2023. Kritéria způsobilosti pro třetí země se použijí tak, jak je uvedeno v nařízení o transevropské dopravní síti (TEN-T) – v této souvislosti jsou upřednostňována opatření, která posilují propojení mezi hlavní sítí členských států a sítí ve třetích zemích.

Co se týče energetiky, ukrajinské infrastrukturní projekty propojené s členskými státy EU již mohou žádat o status projektů ve společném zájmu podle revidovaných unijních pravidel pro energetickou infrastrukturu. Projekty ve společném zájmu jsou nová koncepce, která byla zavedena revidovaným nařízením o transevropských energetických sítích (TEN-E) s cílem umožnit infrastrukturním projektům propojujícím třetí země s EU využívat zjednodušených povolovacích postupů a lepšího přístupu k financování. Tento status je podmínkou k tomu, aby tvůrci projektů mohli získat financování z Nástroje pro propojení Evropy v oblasti energetiky. Díky dnešní dohodě budou mít uvedené projekty na Ukrajině k dispozici nové zdroje financování. Komise v listopadu 2023 zveřejní příští unijní seznam projektů ve společném zájmu a poprvé také seznam projektů ve společném zájmu ve spolupráci s třetími zeměmi. Další možností, jak může Ukrajina získat podporu z Nástroje pro propojení Evropy v oblasti energetiky, jsou přeshraniční projekty zaměřené na energii z obnovitelných zdrojů.

Z digitální části Nástroje pro propojení Evropy (Nástroj pro propojení Evropy v oblasti digitálních technologií) lze podpořit projekty ve společném zájmu ke zlepšení konektivity. Jde zejména o projekty týkající se páteřních sítí, které propojují EU s třetími zeměmi v souladu se strategií Global Gateway, a také projekty týkající se rozvoje bezpečné, zabezpečené a udržitelné vysoce výkonné infrastruktury včetně gigabitových sítí a páté generace mobilních sítí (5G). Jakmile budou k této složce nástroje vyhlášeny výzvy, mohou subjekty z Ukrajiny žádat o spolufinancování projektů zaměřených na zvýšení kapacity, bezpečnosti a odolnosti digitální konektivity mezi Ukrajinou a jejími sousedy v EU.

Souvislosti

Podporou ekologičtějších a udržitelnějších transevropských dopravních a energetických sítí a digitalizace přispívá Nástroj pro propojení Evropy (CEF) k plnění cílů Zelené dohody pro Evropu a Digitální dekády 2030. Za tímto účelem obsahuje Nástroj pro propojení Evropy na období 20212027 možnost poskytovat různé finanční příspěvky, zejména ve formě grantů, s různou mírou spolufinancování podle typu projektu. V rámci složky tohoto nástroje pro dopravu je z rozpočtu EU na období 20212027 poskytnuto 25,8 miliardy eur v grantech na spolufinancování dopravních projektů v členských státech EU. Ve složce určené na energetiku je k dispozici 5,8 miliardy eur na spolufinancování projektů ve společném zájmu podle nařízení o transevropských energetických sítích, jakož i přeshraničních projektů v oblasti energie z obnovitelných zdrojů. Ze složky pro digitální technologie budou investovány 2 miliardy eur do evropských infrastruktur pro konektivitu a podpořeno zavádění sítí 5G a jejich využívání v místních komunitách.

Další informace

Nástroj pro propojení Evropy

Transevropská dopravní síť

Transevropské energetické sítě

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688