OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  06.06.2023 13:00:52

Kybernetická rizika ohrožují nejvíce manažery firem

 Kybernetická rizika ohrožují nejvíce manažery firem

Ohrožení kybernetickými útoky a ztráta dat jsou pro manažery v důležitých rozhodovacích funkcích v rámci ekonomiky aktuálně největším nebezpečím. Podle poslední studie společnosti WTW uskutečněné mezi 610 řídícími pracovníky se ocitla rizika kybernetického vydírání, kybernetických útoků a ztráta dat na třech nejvyšších příčkách nebezpečnosti.

Toto zjištění se kryje podle ekonomických poradců s celosvětovými hodnoceními ze strany manažerů. „Rozpoznáváme zcela zřetelně nejistoty, jimž jsou nyní manažeři vystaveni. Jsou obklopeni setrvalými krizemi a musí současně s tím dbát na zachování a pokračování jejich ekonomické aktivity,“ prohlásil Thomas Olaynig, Head of Corporate Risk & Broking ve společnosti WTW, odpovědný za německy mluvící země a Polsko.

V Německu, Rakousku a Švýcarsku jsou rizika kybernetického vydírání, kybernetických útoků a ztráty dat na prvních 3 místech podle stupně nebezpečnosti – hlasovalo pro ně podle pořadí 67 %, 67 %, resp. 52 % manažerů, zatímco celosvětově je posuzovalo jako „nejrizikovější“ celkem 57 %, 62 % a 62 % respondentů z řad řídících pracovníků.

„Z makroekonomické perspektivy musíme počítat s tím, že odpovědnostní rizika v budoucnu budou posilovat. Kybernetické riziko je navíc pro mnohé hráče na trhu stěží zvládnutelné a lze ho omezovat jen většími bezpečnostními opatřeními. Podniky by měly s ohledem na to dbát v rámci svého procesu risk managementu na zabezpečení těchto odpovědnostních rizik a neustále stav prověřovat,“ apeloval na firmy dále Thomas Olaynig.

U německy mluvících zemí a jejich manažerů následují za nejsilnější trojkou rizik ještě klimatická změna a dále ekonomická rizika (inflace, recese) a rizika spojená s nekalou soutěží nebo korupcí či regulací oborů.

Covid a lockdowny mezitím ustoupily z nejpřednějších příček a obává se jich jako v německy mluvících zemích, tak i celosvětově méně než polovina manažerů. Naproti tomu se objevuje jako nebezpečí technologický pokrok, zejména umělá inteligence a strojní učení, které „děsí“ 48 % německy mluvících manažerů (42 % účastníků ankety celosvětově).

Klimatická změna a znečištění ovzduší jsou v německy mluvícím prostoru pociťována jako rizika pro D&O odpovědnost, zatímco celosvětově je vnímání nižší. Dalším poznatkem z porovnání je fakt, že 51 % firem s obratem do 50 milionů USD posuzuje riziko možné insolvence nebo finančních nesnází jako velmi či dokonce extrémně výrazné. „To, zda bude riziko posuzováno jako vážné, souvisí také s velikostí konkrétního podniku. Velké koncerny kotované na burze mají samozřejmě jiné povinnosti a závazky než menší nebo střední firmy. Pro takové je riziko insolvence vždy citelnější. V praxi jsou také případy platební neschopnosti hlavním iniciátorem škod z D&O pojištění,“ připomněl Lukas Nazaruk, Head of FINEX a speciálních pojištění německy mluvících zemí ve společnosti WTW.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

14.11.2022Výroční zpráva IE: O kybernetických rizicích OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
04.08.2022Krach nejvíce ohrožuje firmy z okolí Brna a Prahy Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
20.07.2022Největší globální rizika: Kybernetické útoky a nemoci OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688