Okénko kryptoměny  |  05.06.2023 16:18:55

Fumbi Market Info | Počet kryptoměn na burzách klesá

Podle údajů analytické platformy Glassnode dosahuje množství Bitcoinů a Etherů na burzách rekordních minim. Síť Bitcoin má první BRC-20 stablecoin. A 30% daň z těžby BTC zablokována. Každé 2 týdny přinášíme ty nejdůležitější aktuality, které se v oblasti kryptoměn udály. Přečtěte si naše Fumbi Market Info, které pro vás pravidelně připravujeme. 


 

Počet kryptoměn na burzách klesá

Podle údajů analytické platformy Glassnode dosahuje množství Bitcoinů a Etherů na burzách rekordních minim. Množství těchto aktiv držených uživateli na burzách dosáhlo pětiletého minima a nadále klesá.

Podle dostupných údajů je v současné době na burzách drženo přibližně 17,8 milionu Etherů (ETH), což představuje zhruba 14,85 % celkové zásoby ETH v oběhu. I když se toto číslo může někomu zdát stále relativně vysoké, jedná se o výrazný pokles oproti roku 2020, kdy bylo na burzách drženo až 30 % celkové cirkulující zásoby ETH.

Zdroj: Glassnode
Když kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum opustí centralizované burzy, investoři to považují za býčí signál. Na burzách je k prodeji méně aktiv, což snižuje prodejní tlak na tato aktiva. Naopak příliv kryptoměn na burzy je vnímán jako medvědí signál, protože naznačuje, že investoři přesouvají své prostředky na burzy, aby je prodali.

Podobně je na tom nejpopulárnější kryptoměna Bitcoin. Podle dostupných údajů na řetězci je v současné době na burzách drženo pouze 2,23 milionu BTC, což je zhruba jen 11 % celkové nabídky v oběhu. Množství bitcoinů na burzách se neustále snižuje a v současné době je na úrovni, která byla naposledy zaznamenána v březnu 2018.


Daň z těžby BTC zablokována

V noci z neděle na pondělí se na internetu objevily zprávy o předběžné dohodě mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym o dluhovém stropu USA. Jedna a velmi důležitá část dohody však obsahuje ustanovení týkající se těžařů bitcoinů.

Bidenova administrativa se již delší dobu snaží prosadit řadu návrhů týkajících se zdanění těžby. Jedním z nejvýznamnějších návrhů byla spotřební daň známá jako Digital Asset Mining Energy, jejímž cílem bylo uvalit 30% daň na firmy těžící kryptoměny. Bidenova administrativa ji důsledně prosazovala jako nezbytný krok k omezení environmentálních a sociálních škod způsobených těžbou kryptoměn.

Podle posledních informací však dohoda mezi Bidenem a McCarthym o dluhovém stropu tento návrh zablokovala. Tuto skutečnost potvrdil na Twitteru americký kongresman Warren Davidson, který napsal, že „jedním z největších vítězství je zablokování navrhovaných daní„.


Síť Bitcoin má první BRC-20 stablecoin

Společnost Stable, poskytovatel služeb Stablecoin-as-a-Service (SCaaS) a poskytovatel infrastruktury fiat on/off-ramp pro projekty Web3, založená v roce 2018, uvedla na trh stablecoin s názvem Stable USD (#USD) jako token BRC-20 přímo na Bitcoinu.

BitFi, neboli decentralizované finance v bitcoinové síti, podporuje bitcoinový protokol Ordinals, který byl představen na začátku tohoto roku díky inovacím společnosti Taproot. Tokeny BRC-20 využívají možnosti zapisovat data přímo do jednotek měny satoshi. Díky této funkci mohou jednotlivé satoshi představovat různá aktiva, ať už digitální umění, tokeny nebo stablecoiny.Podle tweetu společnosti Stable je Stable USD zajištěn kolaterálem v poměru 1:1, který drží jeho depozitář, společnost Prime Trust, v bankách pojištěných Federální společností pro pojištění vkladů (FDIC). Správce podléhá externím auditům společnosti The Network Firm, která se zabývá auditem digitálních aktiv. Cílem je zajistit, aby tokeny v oběhu byly vždy kryty kolaterálem v poměru 1:1.

Celé Fumbi Market Info najdete na webu Fumbi. Číst více.

 
 
Iveta Šplíchalová

Iveta Šplíchalová

Iveta působí jako Country Manager pro Česko ve společnosti Fumbi, která prostředkovává jednoduché a bezpečné investování do kryptoměn široké veřejnosti. Kryptoměnám se profesně věnuje od roku 2018, kdy působila v neziskové organizaci Paralelní Polis a podílela se na organizaci každoroční mezinárodní konference Hackers Congress.




Fumbi

Společnost Fumbi přináší jednoduché řešení na stále větší a hůře přehledný trh s kryptoměnami. Jako první na Slovensku, ale také v Česku a Polsku, přináší investiční řešení pro širokou veřejnost – tedy pro všechny, kteří uvažují nad investováním do kryptoměn. S více než 100 000 uživateli je lídrem na českém i slovenském trhu.

Více informací na www.fumbi.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688