Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.06.2023 09:23:00

Česko opouští recesi jako “princezna Koloběžka první” - Rozbřesk

Česká ekonomika jako by připomínala známou “princeznu Koloběžku” z pohádky Jana Wericha – ustrojená neustrojená, obutá neobutá, učesaná neučesaná… Na jednu stranu opouští pomalu ale jistě spotřebitelskou recesi a zdá se, že domácnostem se díky napjatému trhu práce a rychlému nominálnímu růstu mezd blýská na lepší časy. Na druhé straně se však stahují nová mračna nad zahraničním obchodem a investicemi - dvěma pozitivními motory českého hospodářství posledních kvartálů. Zatím věříme, že půjde spíše o dočasnou oblačnost. I tak ale bude mít za následek, že oživení v druhé polovině roku bude nevýrazné a za celý rok 2023 bude české hospodářství v zásadě stagnovat.

O horšících se vyhlídkách pro zahraniční obchod jsme již několikrát psali - ukazují na ně domácí i zahraniční předstihové ukazatele. Indexy nákupních manažerů v průmyslu v Česku i v Německu v květnu potvrdily další zhoršení zahraniční poptávky, které odráží na jedné straně globální efekt vysokých cen, na straně druhé celkově slabší globální poptávku po zboží s koncem pandemie COVID19. I podle PMI však výrobní inflace začíná postupně odeznívat, což by mělo časem pomoci zahraniční poptávku stabilizovat.
Pokud se jedná o investice, tak jejich vývoj v Česku zaostal za našim očekáváním již v prvním kvartále 2023. Investice mezikvartálně reálně poklesly zhruba o 1,7 %, a to zejména kvůli investicím do budov. Ty jsou slabé v důsledku zamrzlého realitního trhu i vyšších nákladů na financování a v dohledné době pravděpodobně nelze čekat rychlý obrat k lepšímu. Na druhé straně pozitivní zprávou je, že řada dalších klíčových investic - například do strojů, ICT nebo do vozových parků dál rostla. Celková hrubá tvorba kapitálu ovšem poklesla na začátku roku ještě výrazněji než samotné investice (o více než 8 %), a to především kvůli výrazné redukci podnikových zásob. Tady se opět jedná o dědictví pandemie COVID 19, která vedla nejen v Česku k výraznému nárůstu “bezpečnostních zásob” - jejich tvorba přispívala v roce 2021 k dynamice HDP až 6procentními body a jejich současná redukce naopak začíná z dynamiky HDP rychle ukusovat. Dobrou zprávou opět je, že “bolehlav” z normalizace zásob bude na českou ekonomiku dopadat pouze dočasně.


*** TRHY ***

Koruna
Silná čísla z amerického trhu práce a vyšší americké sazby nejsou pro korunu nakonec úplně povzbudivé - česká měna se drží v okolí 23,70 EUR/CZK. Pokud dnešní mzdová dynamika za první kvartál skončí v blízkosti 10 % (lehce nad prognózou ČNB), může to teoreticky koruně lehce pomoci. Budou to totiž právě dnešní mzdy, které napoví, jak “vážná” debata se v červnu povede ohledně dalšího růstu úrokových sazeb.

Eurodolar
Silná data z amerického trhu práce sice přinesla růst delších dolarových sazeb, avšak již nedokázala nepřeklopit debatu ve prospěch červnového zvýšení sazeb Fedu. Eurodolar tím pádem vyčkává i nadále u úrovně 1,07.
Tento týden bude z pohledu dat i komunikace centrálních bankéřů daleko méně zajímavý. V podstatě nejdůležitější americké makro-číslo se dozvíme dnes odpoledne a bude jím nálada v americkém sektoru služeb (index ISM).

Akcie
Technologie vedou letošní rally ve velkém stylu. Pomyslnou vadou na kráse však stále může být skutečnost, že za růstem v indexu S&P 500 stojí pouhých 7 titulů v čele s Microsoftem a Nvidií. Významné zisky v pátek zaznamenaly cyklická i necyklická spotřebarostly např. akcie Tesly, GM nebo Ford, nebo akcie retailových obchodníků (Macys, Kohls). Dařilo se bankám, díky rostoucí ceně ropy (+3 %) i energetickým titulům, farmaciím i průmyslovým titulům. Výjimkou byly akcie operátorů A&T (-4 %), Verizon (-3,5 %) nebo T-Mobile (-7,5 %). Amazon podle serveru Bloomberg údajně plánuje spojit síly s firmou Dish Network. Akcie Dish poskočily o 16 výš, akcie Amazon si připsaly přes 1% zisků. Wall Street závěr: Dow Jones +2,12 %, S&P 500 +1,45 %, Nasdaq Composite +1,07 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

19.12.2023Pillow jako první nabídne povinné ručení pro koloběžky OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
30.08.2023Česká ekonomika opouští recesi ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.08.2023Česká ekonomika opouští recesi, spotřeba začíná růst ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688