Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.06.2023 10:06:18

Pražskou burzu od ztrát v týdnu zachránila páteční seance. Z banky MONETA dále vycouvává jeden z dříve největších akcionářů. Akcie PILULKA nervózní před koncem úvodního kola sekundárního úpisu

  • BlackRock snížila podíl v bance MONETA na 2,53 %
  • akcionáři společnosti PILULKA mohou naposledy v úterý využít možnosti přednostního úpisu firemních akcií v 1. kole za 450
  • akciemi PILULKA bude díky 2. kolu úpisu od čtvrtka na trhu START pozastaveno na 2 týdny obchodování
  • také následujícího čtvrt roku bude součástí indexu PX opět 10 emisí

Pražská burza v týdnu pozvolna mířila níže a ve čtvrtek se dle indexu PX dostala až k hranici 1 290 bodů. Ta obdobně jako naposledy v březnu zafungovala jako opora, resp. v závěru týdne domácí trh naopak poskočil solidně výše a prakticky vymazal předchozí ztráty. Dopomohla k tomu globální pozitivní nálada na trzích v návaznosti především na podněty z USA, kde byla reportována růstová makrodata z trhu práce, potažmo byl v týdnu posunut tamní dluhový strop. U nás mohlo pozitivně zapůsobit mírné snížení proticyklické rezervy pro banky od 1.7. ze strany ČNB. Index PX zakončil nad 1 315 body, resp. v týdnu tak přišel jen o 0,16 %. Reálně pražská burza vlastně ale posílila, když své sehrálo také rozhodné datum pro nárok na dividendu pojišťovny VIG. Dle indexu PX-TR, zahrnujícího právě i dividendy, totiž přidala téměř 0,6 %. Tedy od počátku roku v souhrnu 15,5 %.

Právě zmiňované akcie VIG byly v týdnu nejvýraznějším negativním článkem pražské burzy. Přestože začaly kurzově ztrácet již před polovinou května před vyhlíženým rozhodným dnem na dividendu, po něm nakonec od úterý odepisovaly ještě více než požitek (cca 31 ) činil. Zveřejněné hospodářské výsledky za úvod roku přitom negativní překvapení nepřinesly, pojišťovna jen nevydala celoroční výhled. Titul se tak ocitl zpět u úrovní z března, které v pátek jako by opět v domovské Vídni zafungovaly jako podpora. Rovnou zmínit druhý rakouský titul ERSTE, který se od středy pro změnu začal odrážet od pro něj velmi důležité silné technické hranice u 30 EUR.


Navázat lze akciemi KB, které v pátek zaznamenaly vůbec nejpozitivnější seanci za téměř 5 měsíců. Díky tomu dokázaly uzavřít nakonec týden v zisku. Povedlo se to rovněž konkurenčním akciím MONETA, u kterých tak rovněž pokračuje umazávání ztrát po letošní dividendě. Stojí u nich za vypíchnutí středeční seance z konce května, která obecně byla u většiny titulů nadprůměrně likvidní. A to díky závěrečné aukci v souvislosti s nadcházející pravidelnou čtvrtletní aktualizaci indexů. Nicméně akcie MONETA zažily největší objem obchodů od loňského konce června. A možná prodávala BlackRock. Největší investiční skupina světa totiž následně regulátorovi reportovala, že k 31.5. snížila podíl pod 3% hranici, resp. na 2,53 %. Jedná se u ní o nejnižší angažovanost v bance od podzimu 2016, tedy roku, kdy titul v rámci IPO vstoupil na burzu. BlackRock následně v roce 2017 přitom patřila s více než 7% podílem vůbec k největším akcionářům banky…

Hlavní titul pražské burzy ČEZ se tentokrát postaral jen o necelou polovinu všech obchodů. Opět však předváděl volatilitu a nervozitu a na konci května se i opět ocitl pod hranicí 1 000 . Na jednu stranu působí vidina letošní rekordní dividendy, na straně druhé nejasná budoucnost firmy v kontextu připravované změny zákonaLex ČEZ“ a také letošní pokles hospodaření. Zmínit možno jistě sledovaný pokračující pokles cen elektřiny. Například kontrakt pro příští rok se obchodoval již i pod hranicí 120 EUR/MWh. Navíc na denním trhu se již o minulém víkendu cena elektřiny ocitla dokonce v záporu. A tento víkend se díky počasí situace zopakovala.

Neobvyklou volatilitou si zejména v úvodu týdne prošly akcie COLT, které ovlivnila informace o protinávrhu akcionáře v probíhající distanční valné hromadě, resp. rozhodování o dividendě. Volitelná akciová by dle protinávrhu mohla být počítána místo s kurzem 585 za 526,50 .

Zveřejněné vlastně pozitivní hospodářské výsledky společnosti KOFOLA za 1. čtvrtletí nepřinesly na titulu až tak růst kurzu, jako spíše přispěly ke zvýšení obchodů. Zvýšenou likviditu zaznamenávaly akcie PILULKA, které se navracely k ceně současného 1. kola úpisu 450 .

Nejvíce se v týdnu dařilo mimo index PX stojícím akciím GEN DIGITAL, které se v domovských USA začaly vzdalovat svým letošním minimům. Nejvíce tedy u nás z indexu přidaly akcie PHOTON ENERGY, které si polepšily třetí týden v řadě. Podpořilo je nové doporučení od mBankcílovou cenou v přepočtu 97 , tedy teoreticky se zhruba 40% růstovým potenciálem.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688