Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  03.06.2023 16:36:33

Příští týden by se měl na trzích obejít bez významnějších událostí

Začátek týdne byl dle očekávanější pomalejší vzhledem k svátku v USA. Jinak na přelomu května a června investoři sledovali jednání o dluhovém stropu USA. To nakonec skončilo očekávanou dohodou a schválením v celém Kongresu. Z trhu tak zmizel, sice málo pravděpodobný scénář platební neschopnosti USA, ale stále faktor, který vyvolával volatilitu. Z makroekonomických dat se investoři zaměřili především na páteční data o americké měsíční zaměstnanosti, která dopadla výrazně lépe, než se čekalo (339 vs. oček. 195 tis. nových prac. míst). I tyto data podpořila pozitivní náladu investorů, která odrážela lepší stav US ekonomiky, než se očekávalo. Stranou šly spekulace, že by tento výsledek měl podpořit spíše další možné zvýšení sazeb Fedu na nejbližším červnovém zasedání (14. 6.). Technické převážení indexů MSCI k poslednímu květnu přineslo na trh především aktivitu, ale volatilita zůstala relativně mírná. Celkově tak úleva nad dosažením dohody ohledně dluhového stropu v USA a lepší makrodata posunuly akciové indexy výše. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo zkrácený týden o 1,2 % t/t výše. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila na nule t/t. Domácí index PX zakončil s drobnou ztrátou 0,2 % t/t na 1315,6 bodu.

Společnosti na BCPP

Kofola oznámila za 1Q23 upr. zisk EBITDA 218,2 mil. (+95,2 % r/r) vs. oček. 175 mil. Kromě vyšších tržeb ke skoku pomohly výrazně nižší ceny energií, výměna sladidel ve prospěch levnějších alternativ a také meziročně stagnující marketingové a administrativní náklady. Společnost uvedla, že v dubnu tržby přidaly +4 % r/r a v květnu +1 %, přičemž pokračoval trend poklesu prodaných objemů hlavně u vod a sirupů. Management mírně zlepšil výhled na zisk EBITDA, když zúžil rozpětí z 1,10 – 1,25 mld. na 1,15 – 1,25 mld. . Titul zakončil pátek na 245 (beze změny t/t).

Pojišťovna VIG reportovala za první tři měsíce tohoto roku meziroční růst hrubého předepsaného pojistného o 12,1 % na 3 871 mil. EUR, mírně pod našimi odhady (3 929 mil. EUR). Za růstem je pozitivní vývoj v regionu střední a východní Evropy a také akvizice maďarských a tureckých aktiv od společnosti Aegon. Bez vlivu této konsolidace by pojistné vzrostlo o 7,1 % r/r. Ukazatel kapitálové přiměřenosti (solvency ratio) zůstává na velmi vysoké úrovni 284 % (280 % na konci roku 2022). Podle očekávání management opět nezveřejnil celoroční výhled s odkazem na nejistotu související s válkou na Ukrajině a volatilitou na finančních trzích. Celkově podle našeho názoru nezazněly žádné překvapivé informace a začátek roku navázal na vývoj z předchozích kvartálů. Akcie zakončila páteční seanci na 574 (-6,8 % t/t). Důvodem poklesu bylo obchodování bez nároku na dividendu.

Bankovní rada ČNB rozhodla mimo jiné o snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy o 25 b.b. na 2,25 % s účinností od 1. července tohoto roku. ČNB tento krok zdůvodnila pozicí ekonomiky v sestupné fázi finančního cyklu, rozsahem rizik v bilanci bankovního sektoru a úrovní ekonomických a geopolitických nejistot. Bankovní rada je pak připravena při pokračování trendu přirozeného odeznívání cyklických rizik sazbu dále snižovat. Bankovní rada dále konstatovala, že finanční sektor v ČR zůstává vysoce odolný vůči případnému zhoršenému ekonomickému vývoji a bankovní sektor je dostatečně kapitálově i likvidně vybaven. Snížení kapitálových požadavků v době, kdy banky musí do konce tohoto roku reagovat na zvýšení požadavků MREL, vnímáme pozitivně. Bankovní tituly zakončily týden: Erste 734,7 (+1,8 % t/t), KB 676 (+0,9 %) a Moneta 79,5 (+0,5 %).

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Erste Group (734,7 , +1,8 % t/t). Titul se obešel bez konkrétní firemní informace. V rámci bankovních titulů bylo vnímáno pozitivně rozhodnutí ČNB ohledně snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy o 25 b.b. od 1. 7. 2023. Naopak nejvíce klesajícím titulem mimo VIG (574 , -6,8 %), která byla ovlivněna obchodováním bez nároku na dividendu byla Pilulka (-2,2 % t/t na 450 ). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Technicky se cena na trh přiblížila na úroveň ceny aktuálního prvního kola úpisu nových akcií současným akcionářům (450 ). Jen připomínáme, že toto první kolo končí 6. 6. 2023.

Výhled na příští týden

Příští týden by se měl obejít bez významnějších událostí. Trhy mohou těžit z uzavřené a schválené dohody ohledně dluhového stropu v USA na konci uplynulého týdne. Makroekonomická data mohou jen dokreslovat výhled trhu na nadcházející zasedání sledovaných centrálních bank, která se však odehrají až v polovině června. Celkově jsme na příští týden neutrální vzhledem k absenci výraznějších události a očekáváme, že investoři zaujmou vyčkávací taktiku před rozhodováním centrálních bank.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní podnikové objednávky za duben (oček. +0,8 po +0,4 % m/m) a ISM služeb za květen (oček. 52,4 po 51,9 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní podnikové objednávky za duben (oček. +2,8 po -10,7 % m/m) a středeční průmyslovou produkci za duben (oček. +0,6 po -3,4 % m/m). V Číně se zaměříme na středeční data z obchodní bilance, kde by mělo dojít k poklesu za květen jak u exportů (oček. -2,0 po +8,5 % m/m), tak u importů (oček. -8,0 po -7,9 % m/m) v dolarovém vyjádření a páteční spotřebitelské inflaci CPI za květen (oček. 0,2 po 0,1 r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688