Okénko BIG EXPERT  |  02.06.2023 15:29:12

Vláda poodhalila návrh rozpočtu, deficit roste o dvě miliardy denně

Státní rozpočet skončil v květnu naprostým fiaskem. Zatímco za první čtyři měsíce činil deficit 200 mld. Kč, za pět měsíců to je už 271 mld. Kč. Za jediný měsíc tak stát vykázal deficit, jaký jsme byli zvyklí vídat za celý rok. Vláda tak každý den navýšila dluh o více než dvě miliardy. A co hůř, při tomto tempu zadlužování budeme za pár dní tam, kde jsme měli být až koncem roku. Pro celý rok 2023 je totiž naplánován deficit jen na 295 mld. Kč.  

Stát musí šetřit. Ne až v roce 2024, což hodlá provést pomocí nedávno zveřejněného balíčku, musí šetřit hned. O úsporách v rozpočtu na rok 2023 se zatím nemluvilo a přitom i tady je třeba ušetřit minimálně desítky miliard korun.  

Bude těžké najít úspory, když jsou skoro všechny výdaje dány zákonem. To je to peklo, když jsou výdaje neustále indexovány a navázány na něco. Politici si svázali ruce. Nezbývá než škrtat investice a přijít s plošnými škrty na provozu každého ministerstva.  

Místo toho, aby ministr řešil letošní rok, řeší rok příští. I to je ovšem důležité. Včera se objevil návrh rozpočtu na příští rok se škrty výdajů ve výši 89 miliard korun. Z toho 16 miliard má být uspořeno na mzdách zaměstnanců státu. To představuje pokles mezd o 5 %. Zajímavé je, že v návrhu rozpočtu není vidět pokles počtu zaměstnanců. Státních zaměstnanců ubude jen o necelých 3 200. To mi nesedí. Zavání to hrou v tabulkových místech.  

Já si nemyslím, že je dobré škrtat mzdy. Jsem pro profesionální státní správu, kde bude úředník dobře placen, ale zároveň bude efektivní a udělá práci za dva. Škrty mezd se mi proto nelíbí, škrtal bych počty a nechal jen ty nejschopnější úředníky.  

V každém případě škrty mezd jsou politicky velmi necitlivé. Politici nejprve slíbí učitelům 130 % průměrné mzdy, aby jim potom 5 % škrtli? Chybou bylo lidem cokoli slibovat. Peníze na to prostě nejsou. Podle mě na inkluzi nemáme.  

K tomu je nutné připočítat inflaci. Za rok bude sice inflace podstatně nižší než dnes, ale nejspíše se bude pohybovat někde mezi 3 až 5 %. Reálně tak mohou v příštím roce státním zaměstnancům klesnout mzdy až o 10 %. A to by zbrzdilo ekonomiku.  

Myslím, že doposud nebyl čas pro odboráře, aby se bouřili. Až nyní přišla jejich doba. Divím se, že zatím více slyším jen zdravotnické odbory, které vyzvaly své členy, aby začaly vytvářet stávkové výbory.  

Odboráři se rozčilují, že se nikdy v minulosti nesetkali s tím, že by s nimi jako sociálními partnery vláda návrh státního rozpočtu neprojednala. Nejednat s odbory je určitě chybou. Na druhou stranu, pokud chce vláda udržet veřejné finance pod kontrolou, nemá žádný vyjednávací prostor. Škrty jsou naprosto nutné. Pokud odbory nesouhlasí se škrty, což chápu, musí ukázat, kde jinde se má šetřit, když ne na platech úředníků.  

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Mobil: 776 888 228; E-mail: vladimir.pikora@comfortfinancegroup.com

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista

Vystudoval VŠE, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, a.s. Následně spoluzaložil analytický dům Next Finance, aby později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma Comfort Finance Group. Je autorem řady knih s ekonomickou tématikou a více než tisíce článků do médií. Řadu let pravidelně přispívá komentáři na webu časopisu Reflex.


Dluhopisomat

Dluhopisomat je tržiště prověřených českých dluhopisů. Propojujeme investory s českými firmami, kterým pomáháme růst.

Více na www.dluhopisomat.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688