Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.06.2023 18:48:56

Prozatím suché počasí, v sobotu mírné ochlazení

Ve střední Evropě panuje stabilní slunečné a suché počasí. Je to dáno severním suchým prouděním a vyšším tlakem vzduchu. Proudění je na přelom května a června suché mimořádně. Odpoledne klesá relativní vlhkost vzduchu k 30 %. Tlaková výše, která má střed západně od Británie, je rozsáhlá a mohutná. Nás ovlivňuje po své přední straně. Určitá změna přijde v pátek a noci na sobotu. Změna to bude ale jen v tom, že se rozfouká ještě více od severu, ochladí se, ale tato studená fronta bude naprosto suchá. Srážky se objeví jen zcela výjimečně. Na sobotu se tedy ochladí, pocitově vlivem větru a ještě suššího studeného vzduchu za frontou celkem rapidně.

V dalších dnech se potom znovu oteplí. Některé modely počítají s frontální vlnou kolem úterý, ale je lepší si počkat na upřesnění. Ve střední Evropě se usadí tak suchý vzduch, že srážky budou potřebovat hodně energie a hnací síly, aby se k nám probojovaly. S tím souvisí vznik silného sucha v severní až severozápadní polovině Česka. Naopak v jižní až jihovýchodní polovině republiky je zatím vláhy dost. Vzniká trochu rozpor, že média hlásají velké sucho, ale lidé na jižní Moravě si „klepou na čelo“, že jim teprve přestala stát voda před domem. Tento velký rozdíl v rámci ČR je potřeba oboustranně vnímat.

Předpověď počasí na další dny

V pátek bude jasno nebo skoro jasno. Během dne pak většinou polojasno, zejména na horách přechodně až oblačno a výjimečně přeháňky. Teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě až 26 °C. Během dne větrno.

V sobotu bude jasno nebo skoro jasno. Teploty 19 až 23 °C.

V neděli bude jasno až polojasno. Na jihovýchodě a východě až oblačno. Teploty 20 až 24 °C, na západě až 26 °C. 

Od pondělí bude většinou polojasno. Od jihu přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky. V dalších dnech bude polojasno až oblačno, v noci a ráno místy skoro jasno. Ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Teploty 22 až 26 °C, postupně až 28 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty